Pigvinčići
Priprema
- Umutiti belanca sa šećerom i postepeno dodavati ostale sastojke. Ispeći 2 tanje kore.
- Fil: Rastopiti kesicu želatina u 1/2 dl vode. Umutiti 5 dl slatke pavlake i dodati kašiku meda i otopljeni želatin.
- Otopiti 100 g čokolade.
- Na koru naneti pola fila, pažljivo naneti otopljenu čokoladu i staviti u frižider da se ohladi, naneti ostatak fila, 2 koru i preliti ceo kolač sa otopljenom čokoladom (100 g + 3 kašike ulja).
Za koru:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike griza
- 8 kašika tople vode
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakaoa
Za fil:
- 1 kesica želatina
- 1 kašika meda
- 5 dl slatke pavlake
- 200 g čokolade
- 3 kašike ulja
Afrikanac
Priprema
- Sjediniti brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, pa dodati jogurt i ulje, kao i sok i rendanu koricu pomorandže. Miksati 2-3 minuta.
- Smesu izliti u pouljen pleh i peći na 200 C oko 25 minuta.
- Otopiti margarin i čokoladu, pa dodati šećer, mleko i ulje. Mešati dok se ne dobije glatka smesa. Pečen kolač ohladiti, pa ohlađen preliti glazurom.
- Kolač ohladiti u frižideru, pa seći na kocke.
Za biskvit:
- 3 čaše jogurta
- 300 g glatkog brašna
- 250 g šećera
- 120 ml ulja
- 25 g kakaoa
- 2 kašičice sode bikarbone
- sok i rendana korica 1 pomorandže
Glazura:
- 150 g margarina
- 150 g čokolade za kuvanje
- 100 g šećera
- 120 ml mleka
- 1 kašika ulja
Čokoladni kolač s jogurtom
Priprema
- U dublju posudu sipati jogurt, dodati ulje, šečer i kakao. Dobro izmešati. Zatim dodati brašno i sodu bikarbonu. Peći u podmazanom plehu na 180 C 20-tak minuta.
- U medjuvremenu pripremiti preliv od margarina, čokolade, šećera i mleka-prokuvati da se lepo sjedini i preliti hladan kolač (koji ste prethodno isekli na kocke) vrućim prelivom.
Potrebno je:
- 3 čaše jogurta
- 2 čaše šećera
- 3 kašike kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 čaše brašna
- 1/2 čaše ulja
Preliv:
- 1/2 margarina
- 150 g čokolade za kuvanje (može i mlečne)
- 1 čaša mleka
- 5 kašika šećera
Crno beli pužići
Priprema
- Umutite brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu, vanilin šećer, jaja i margarin.
- Dobijenu smesu podelite na dva dela i u jedan deo dodajte kakao.
- Razvucite i svetlo i tamno testo, svetlo premažite belancem, preko njega stavite tamno, urolajte i stavite u frižider da odstoji 30 minuta.
- Rolat isečite na kolutove, debljine 1 cm, poređajte u pleh i pecite 15 minuta na 190 stepeni. Uživajte!!
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 200 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 2 jajeta
- 200 g margarina
- 1 kašika kakaoa
- 1 belance
Ekleri za Rokija
Priprema
- Testo: 250 ml vode, 100 ml ulja da proključa, pa dodati 150 g oštrog brašna i dobro izmešati, da masa bude kompaktna kao za pire. Zatim ovu masu prohladiti i dodati 4 ulupana jajeta i dobro umešati i od toga, špricem praviti parčiće za eklere i ređati ih u podmazan pleh (oko 15-17 komada).
- Peći na 250 stepeni 20 minuta i rernu ne otvarati za vreme pečenja.
- Nakon toga, izvaditi, prohladiti, preseći svaku na pola i puniti filom.
- Fil: 800 g mleka staviti da se skuva sa 6 kašike šećera, a zatim dodati smesu napravljenu od 200 g mleka, 7-8 kašika oštrog brašna, 6 kašika šećera i jednog vanilin šećera (kuvati do ujednačenja na tihoj vatri, zatim prohladiti i puniti eklere).
- Napunjene eklere staviti da se ohlade, a zatim preliti topljenom čokoladom (čokolada se otapa na tihoj vatri sa malo ulja).
Potrebno je:
- 250 ml vode
- 100 ml ulja
- 300 g oštrog brašna
- 7 jaja
- 1 l mleka
- 12 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g čokolade (za preliv)
Kremisimo sladoled
Priprema
- Prvo dobro izraditi margarin. Zatim odvojiti žumanca od belanaca, pa u žumanca dodati 250 g šećera u prahu.
- Kada se dobro umute, mogu se skuvati na pari i ohladiti - za one koji ne vole živa žumanca u jelu.
- Belanca se umute u čvrst sneg i postepeno se dodaje delu od žumanaca, mešajući sa varljačom - nikako mikserom. (Ako se muti mikserom izgubi se na masi).
- Dobijenu masu podeliti na dva dela, pa u jedan dodati seckane orahe, a u drugi kakao prah.
- Umutiti šlag po uputstvu na pakovanju.
- Uzeti posudu (ovo je mera za đuveč-pleh), pa prvo rasporediti tamni deo, zatim dodati sloj šlaga i završiti sa žutim delom. Ostaviti par sati u zamrzivaču.
- Seći kao tortu i tako posluživati.
Potrebno je:
- 10 jaja
- 10 kašika kristal šećera
- 250 g šećera u prahu
- 1 margarin za kuvanje
- 50 g kakao praha
- 100 g seckanih oraha
- 3 šlaga
Štrumfete
Priprema
- Umutiti sve sastojke i ispeći koru. Kada se kora ohladi, preliti gustim sokom (po sopstvenom izboru, ne previše), pa čašicom vadite krugove, a ostatak izdrobite i stavite u fil.
- Mleko, šećer i vodu malo ukuvati, dodati margarin i još malo kuvati, dodati mlevene orahe i ostatak od kore.
- Umutiti šlag, pa podeliti na dva dela, u jedan deo dodati plavu boju za šlag, jedan ostaje beo.
- Na svaki krug staviti fil, beli šlag, pa preko plavi šlag.
- Može se ukrasiti šarenim mrvicama ili na vrhu staviti po jednu višnju.
- Kolačići su vrlo ukusni i deca ih obožavaju.
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 šoljice šećera
- 4 šoljice ulja
- 4 šoljice mleka
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 4 šoljice brašna (ako treba dodati još malo)
Za fil:
- 1 čaša mleka
- 1 čaša šećera
- 1 čaša vode
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g margarina
- ostatak kore
Ostalo:
- 1 šlag
- plava boja (za šlag)
- šarene mrvice (za ukrašavanje)
Bakini kolači na mašini
Priprema
- Umutiti mast sa šećerom, zatim dodati jaja, mleko, vanillin šećer i prašak za pecivo.
- Nacediti malo soka od limuna i dodati rendanu koru od limuna. Sve sastojke dobro sjediniti i dodati brašno.
- Uzimati veće loptice testa, stavljati u mašinu (tj. vodenica za meso sa kalupom) i praviti oblike po želji. Ređati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni 25 minuta.
- Ohlađene kolače posuti šećerom u prahu.
Potrebno je:
- 250 g masti
- 200 g šećera
- 800 g brašna
- 1 vanilin šećer
- 1/2 praška za pecivo
- 2 jajeta
- 1 dl mleka
- malo soka od limuna
- rendana kora 1/2 limuna
Ćeten alva
Priprema
- Susam samleti što sitnije. Šećer i vodu staviti da provri i ostaviti, tako još par minuta na najačoj temperaturi. Dodati kašiku meda i par kapi ekstrakta vanile.
- Skloniti sa šporeta i tome dodavati susam i mešati non-stop, treba da bude gusto, da se jedva meša varjačom. Sipati u činiju i ostaviti da se ohladi.
- Ko voli može da doda i kakao, orahe, lešnike.
Potrebno je:
- 300 g susama (sirovog)
- 100 g šećera
- 1 kašika meda
- 50 ml vode
- ekstrakt vanile
Lagani kolač sa voćem
Priprema
- Testo: Umutiti sve neophodne sastojke za testo i ispeći. Kada je hladno, natopiti sokom od kompota ili ako koristite sveže voće nekim sokom.
- Fil: Kada mleko provri, dodati puding, brašno i šećer.
- Kada se fil dobro ohladi, dodati margarin i lepo razmiksati. U fil dodati sitno seckano voće.
- Odozgo dekorisati umućenim šlagom. Prijatno!
Testo:
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Dekoracija:
Fil:
- 2 pudinga od vanile
- 1/2 l mleka
- 1 kašika brašna
- 4 kašike šećera
- kompot ili sveže voće (po želji)
Šubarice
Priprema
- Sve neophodne sastojke za testo izmiksati i peći u velikom plehu.
- Fil: Mleko, brašno i šećer izmešati i skuvati fil. Kada se fil ohladi, dodati umućen margarin.
- Od ispečenog testa (kore) vaditi malom čašicom krugove, svaki preseći, namazati filom, uvaljati u kokos i odozgo preliti čokoladnom glazurom. Prijatno!
Za testo:
- 8 jaja
- 400 g šecera
- 250 g brašna
- 125 g putera
- 2 kašike kakaoa
- 8 kašika mleka
Za glazuru:
Za fil:
- 1/2 l mleka
- 5 kašika brašna
- 250 g šećera
- 250 g margarina
Za ukrašavanje:
- kokosovo brašno (prema potrebi)
Gomboce sa kremom
Priprema
- Zamesiti testo za gomboce. Razvući, iseći na kocke, na svaku kocku, staviti kašičicu eurokrema, oblikovati gombocu i staviti u kipuću vodu da se kuvaju. Kada isplivaju na površinu gotove su.
- Rešetkastom kašikom izvaditi ih u činiju i posuti obilno sa plazma keksom i šećerom 2:1.
Potrebno je:
- 200 g krompir pirea (koji je ostao od ručka)
- 300 g brašna
- 1 jaje
Za nadev:
- eurokrem (bilo koji krem)
Za posipanje:
- mleveni plazma keks
- kristal šećer
Plazma kolač drugi nacin
Priprema
- Umutiti sve navedene sastojke i ispeći testo. Dok je još vruće preliti sa prokuvanim 2 dl mleka i 4 kašike šećera.
- Fil: Sve neophodne sastojke izmešati i staviti na testo.
- Odozgo šlag i čokoladne mrvice ili narendana čokolada. Prijatno!
Testo:
- 3 jajeta
- 12 kašika ulja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mleka
- 12 kašika brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1/2 praška za pecivo
Fil:
- 200 g Plazma Mlevenu
- sok od marelice (ili po želji)
- 1 vaniilin šećer
- 200 g margarina
Dekoracija:
Londonske štangle
Priprema
- Zamesiti testo i peći. Kada je pečeno premazati sa pekmezom i na pekmez staviti šam izrađen od 3 belanceta i 200 g šećera u prahu.
- Staviti ponovo u rernu da se zapeče.
- Kada je gotovo, preliti sa glazurom od čokolade i posuti sa mlevenim orasima. Prijatno!!!
Testo:
- 300 g brašno
- 80 g šećera
- 3 žumanceta
- 150 g margarina
- 1 prašak za pecivo
- 2-3 kašike pavlake
Fil:
- 3 belanceta
- 200 g šećera u prahu
Ostalo:
- pekmez (po želji)
- mleveni orah (za dekoraciju)
- glazura od čokolade (po želji)
Svečani kolač
Priprema
- Izmešati sastojke za koru, ispeći i kada se ohladi preseci na pola.
- Mleko prokuvati sa 4 kašike šećera i dodati mlevene orahe i čokoladu.
- Posebno umutiti žumance i 4 kašike šećera, pa sjediniti sa prethodnom masom i još malo prokuvati. Kada se fil ohladi, dodati 200 g umućenog margarina.
- Filovati i ukrasiti sa narendanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama. Prijatno!
Kora:
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 6 kašika oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 2 dl mleka
- 4 kašike šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 2 štanglice čokolade
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 200 g margarina
Šeri kuglice drugi nacin
Priprema
- Očistiti višnje od koštice i potopiti ih preko noći u višnjevaču (liker od višanja).
- U šerpici otopite margarin, čokoladu i višnjevaču i u prohlađeno dodajte keks i lešnike.
- Pravite male kuglice i u svaku utisnite po jednu višnju.
- Uvaljajte svaku kuglicu u kristal šećer i ostavite minimum 24 sata, da se suše na vazduhu.
Potrebno je:
- 120 g margarina
- 100 g bele čokolade
- 150 g seckanih lešnika
- 100 g mlevenog keksa
- 0,05 dl višnjevače
- kristal šećer (za valjanje kuglica)
Kinder rolat
Priprema
- Šećer i vodu ušpinovati 2-3 minuta. Posebno umutiti margarin i mleko u prahu, a zatim sjediniti sa prethodnom smesom. Podeliti na dva dela. U jedan dodati otopljenu cokoladu, a drugi deo ostavtiti da bude beo.
- Na nauljenoj foliji ili najlonu staviti prvo smesu sa čokoladom, a preko nje belu smesu.
- Rastanjiti u vidu pravougaonika, pa uviti u rolat.
- Rolat ostaviti par sati, da odstoji u frižideru pre služenja.
Potrebno je:
- 300 g šećera
- 75 ml vode
- 200 g mleka u prahu
- 125 g margarina
- 50 g čokolade
Oblanda
Priprema
- Staviti mleko i šećer da proključa, pa dodati margarin, stalno mešajući dok se ne otopi.
- Dodati mleveni keks i orahe, promešati i podeliti smesu na dva dela.
- U jedan dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi, a u drugi vanilin šećer ili rendanu koru limuna (po ukusu). Ređati: List oblande, 1/2 fila sa čokoladom, list oblande, 1/2 fila sa vanilinim šećerom, list oblande, fil sa čokoladom, list oblande, fil sa vanilinim šećerom, list oblande.
- Preko ovako složene oblande staviti neki teži predmet i ostaviti da prenoći.
Potrebno je:
- 400 g šećera
- 3 šoljice mleka
- 125 g margarina
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g mlevenog keksa
- 2 štangle čokolade
- 1 vanilin šećer (ili rendana kora 1 limuna)
Prolećni slatkiš
Priprema
- Skuvati puding po uputstvu i ohladiti. U blender staviti 4-5 većih, iseckanih jagoda, 3 dl jogutra i 3 kašike šećera. Izmiksati, pa dodati puding od jagode. Miksati dok se masa ne ujednači.
- Postupak ponoviti sa jednom bananom i pudingom od vanile. U obe kreme dodati, po 300 g izlomljenog keksa. Banane i jagode iseckati na listiće.
- U manjim činijama naneti malo rozeg fila, poređati banane, naneti još malo rozeg fila, pa zatim žutog fila. Poređati listiće jagode i završiti žutim filom.
- Ukrasiti šlagom. Dobro rashladiti.
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 6 dl jogurta
- 12 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 1 puding od jagode
- 600 g keksa
- banane (po potrebi)
- jagode (po potrebi)
- 100 g šlaga
Orijentalni kolač
Priprema
- Sve navedene sastojke sjediniti. Formirati jednu loptu, kidati komadiće testa, veličine manje loptice, pritisnuti blago, složti na pek papir, odvojeno jednu od druge. U svaki kolač staviti polovicu oraha.
- Peći na 180 stepeni 20 minuta.
- Preliv: Staviti šećer, vodu i sok od limuna da provri. Kada provri smanjiti temperaturu i pustiti da vri 10 munuta. Ohladiti preliv i pečene kolače preliti hladnim prelivom. Prijatno!
Za testo:
- 400 g brašna
- 100 g pšeničnog griza
- 100 g prah šećera
- 2 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
- 100 g putera
- 1 vanilin šećer
Za preliv:
- 400 g šećera
- 300 ml vode
- sok od 1/2 limuna
Ostalo:
- polovice oraha (za ukras)
Ledene lešnik kocke
Priprema
- Umutiti jaja sa šećerom. Dodati brašno i kakao i lagano varjačom umešati. Dodati lešnike. Sipati u pleh i peći oko 15 minuta na 200 stepeni.
- Dok se kora peče, skuvati sirup od vode i šećera i vrelim, preliti vrelu koru i ostaviti da se ohladi.
- Odvojiti malo mleka i razmutiti pudinge. Ostatak sa šećerom staviti na kuvanje.
- U provrelo umešati prethodnu smesu i mešati da ne zagori. Skloniti sa vatre i ohladiti. Umešati puter na kraju.
- Staviti fil preko kore i preliti pripremljenom glazurom od navedenih sastojaka.
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika kakaoa
- 5 kašika brašna
- 5 kašika pečenih mlevenih lešnika
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 4 kašike ulja
Za preliv:
Fil:
- 1 l mleka
- 3 pudinga od lešnika
- 200 g šećera
- 50 g putera
Marcipan voćkice
Priprema
- U većoj šerpi da vri šećer i voda, dodati margarin, kada se rastopi dodati mleko u prahu, mlevene orahe i mleveni keks. Masu sjediniti, skinuti sa vatre.
- Kada se masa malo prohladi, oblikovati voćkice (jabuke, kruškice, kivi, šljive).
- Kada se voćkice stegnu, valjati u prehrambenu boju po želji i valjati u kristal šećer.
Potrebno je:
- 500 g šećera
- 150 ml vode
- 125 g margarina
- 125 g mleka u prahu
- 125 g oraha mlevenih
- 125 g mlevenog keksa
- prehrambena boja (po želji)
Banana karamel mafini
Priprema
- Od ove mase ispeći mafine (staviti korpice za mafine, 2 kašike smese i peći oko 20 minuta na 220 stepeni). Istopiti 4 kašike šećera (vodite računa da ne zagori šećer), zagrejati 1 dl slatke pavlake, i sipati na šećer i kuvati 2-3 minuta, dodati 30 g margarina. Promešati i ohladiti, (ukoliko vam se stvore grudvice, samo vreo karamel procedite kroz cediljku).
- Za fil: Umutiti 1 dl slatke pavlake i dodati 1/2 ohlađenog karamela. Na svaki mafini staviti slatku pavlaku i preliti ostatkom karamele.
Za mafine (18 kom):
- 1 jaje
- 1 pasirana banana
- 1 kašika šećera
- 2 kašike meda
- 2 dl jogurta
- 1 dl mleka
- 10 kašika brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soda bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašičica kakaoa
- 1 dl ulja
Za karamel:
- 4 kašike šećera
- 1 dl slatke pavlake
- 30 g margarina
Za dekoraciju:
Kuglice sa eurokremom
Priprema
- Otopiti margarin i čokoladu na laganoj vatri. Promešati otopljenu čokoladu, mleveni keks i eurokrem da se masa ujednači.
- Praviti kuglice i uvaljati ih u kokos, po ukusu možete dodati malo soka od narandže i suvo grožđe.
Potrebno je:
- 250 g mlevene plazme
- 100 g eurokrema
- 125 g margarina
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 g kokosa
- suvo grožđe
- sok od narandže (po potrebi)
Banana Plazma šejk
Priprema
- Sve namirnice stavite u blender i izblendirajte.
Potrebno je:
- 2 dl hladnog mleka
- 1 banana
- 4 kašike Plazme Mlevene
- 1 kugla sladoleda od vanile
- 1 kugla sladoleda od lešnika
Jagoda Plazma šejk
Priprema
- Sve namirnice stavite u blender i izblendirajte.
Potrebno je:
- 2 dl hladnog mleka
- 150 g svežih jagoda
- 2 kugle sladoleda od jagode
- 5 kašika Plazme Mlevene
- 1 kašika meda
Mini torte
Priprema
- Kora: Odvojiti belanca od žumanaca, belanca umutiti sama, a žumancima dodati šećer i penasto umutiti, dodati još brašno, orahe i prašak za pecivo i sjediniti masu. Na kraju dodati umućena belanca i lagano sjediniti.
- Peći na 180 stepeni oko 20 minuta. Kada se ohladi kora, vaditi krugove prečnika 4-5 cm.
- Fil: Puding razmutiti sa 1 dl mleka, a ostatak mleka staviti da provri sa šećerom. Kada prokuva, umešati puding i staviti da se ohladi.
- U hladan fil umešati margarin.
- Postpak izrade: Iseći banane i jagode na sitne kockice i pomešati.
- Napuniti špric filom i filovati krugove piškote, na fil naređati voće, a u ostatak fila dodati malo crvene boje, pa opet špricem filovati crvenim kremom preko voća.
- Odozgo ukrasiti šlagom i kockicama jagoda.
Kora:
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 3 kašike mlevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 6 dl mleka
- 10 kašika šećera
- 2 pudinga od vanile
- 150 g margarina
- 2-3 kapi crvene boje
- 2 banane
- 300 g jagoda
- 100 ml mleka
- 100 g šlaga
Oblanda sa mlekom
Priprema
- Staviti mleko da se kuva. Kada provri staviti šećer i mešati pola sata, dok se ne zgusti. Zatim staviti 1/2 margarina i dobro promešati.
- Sačekati 15-20 minuta da se prohladi,a onda filovati oblandu.
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 500 g šećera
- 1/2 pakovanja margarina
- 1 pakovanje oblande (veće)
Prhke kiflice sa lešnikom
Priprema
- U mlako zašećereno mleko dodati kvasac. Pomešati brašno, mast, prstohvat soli i dodati nadošli kvasac.Zamesiti testo.
- Napuniti vanglu do polovine ledenom vodom, uzeti jaču platnenu salvetu i pokvasiti je. Zamotati testo u nju, vezati čvor i potopiti je u vodu. Kada ispliva testo, posle sat-dva, na pobrašnjenoj površini testo premesiti i ukoliko je potrebno dodajte još malo brašna.
- Podeliti testo na 4 lopte, razviti oklagijom krug i seći svaku na 8 trouglova. Formirati kiflice.
- Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
- Vruće kiflice uvaljati u prah šećer.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 150 g svinjske masti
- 2 dl mlakog mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- prstohvat soli
Nadev:
- 4 kašike prženih seckanih lešnika
- 5 kašika pekmeza od šljiva
- 2 kašike mlevenog rogača
- 2 kašike šećera
- šećer u prahu (za posipanje kiflica)
Kolač sa rogačem i jabukama
Priprema
- Jaja umutiti sa šećerom i dodati ostale sastojke, promešati. Ukoliko je smesa pregusta, razredite je sa još malo mleka.
- Peći u podmazanom i brašnom posutom plehu (20 x 30 cm), na 200 stepeni oko 30 minuta.
- Ohlađen kolač preliti glazurom od čokolade ili posuti šećerom u prahu.
- Napomena: Sastojci se mere čašom ili šoljom od 2 dl.
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 1/2 šolje šećera
- 1 dl mleka
- 1 dl jogurta
- 2 čaše (od jogurta) brašna
- 2 čaše (od jogurta) mlevenog rogača
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašičica soda bikarbone
- 3 kašike kakaoa
- 3 rendane jabuke
- 1 kecica cimeta
- 1 dl ulja
Mini banini
Priprema
- Zamesiti sve sastojke za testo i formirati male kuglice. Pleh obložiti pek papirom.
- Drškom od varjače utiskati u svaku kuglicu udubljenje. Puniti rupice sa pekmezom.
- Peći oko 20 minuta na 220 stepeni.
- Uvaljati u šećer u prahu.
Za testo:
- 200 g masti
- 500 g brašna
- 2-3 kašike mleka
- 120 g šećera
- 1 kašika meda
- 1 puding od vanile
- sok od 1/2 limuna
- 1/2 praška za pecivo
Za nadev:
- pekmez od kajsije (ili šljiva)
Za posipanje:
Zekine šolje
Priprema
- Sve sastojke umešati mikserom i uliti u podmazan pleh.
- Peći na 180 C 20 minuta.
Potrebno je:
- 1 šolja brašna
- 1 šolja griza
- 1 šolja šećera
- 1 šolja ulja
- 1 šolja oraha (melevenih)
- 1 šolja mleka
- 2 jajeta
- 1/2 kašičice kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Pufnice
Priprema
- Skuvati vodu i mast, dodati brašno i nastaviti mešati oko minut. Skloniti testo sa ringle. Ostaviti da se ohladi. Dodavati jedno, po jedno jaje. Vaditi kašičicom testo i ređati na pleh.
- Peći oko 20 minuta na 220 stepeni.
- Fil: Skuvati puding, u prohlađeno umutiti margarin. Umutiti šlag u 1 dl mleka i pomešati šlag i puding.
- Preseći pufnice na pola i filovati. Posuti sa šećerom u prahu.
Testo:
- 2 dl vode
- 100 g masti
- 160 g brašna
- 4 jajeta
Fil:
- 7 dl mleka
- 2 pudinga od vanile
- 1 kesica šlaga
- 1 dl mleka
- 120 g šećera
- 120 g margarina
- šećer u prahu (za posipanje)
Keksići
Priprema
- Mast i šećer dobro umutiti, dodati ostale sastojke i zamesiti testo. Možete masu podeliti na polovinu i u jednu polovinu umešati 3 kašike kakaoa. Ostaviti smesu u frižideru oko pola sata.
- Rastanjiti testo i vaditi željene oblike ili istiskati ih kroz modlu na mašini za meso.
- Peći oko 15 minuta, dok blago ne porumene.
- Možete ih uvaljati u šećer u prahu. Mogu da stoje danima u hermetički zatvorenoj tegli ili limenci.
Potrebno je:
- 200 g masti
- 1 jaje
- 1 puding od vanile
- 5 kašika mleka
- 1/2 praška za pecivo
- 150 g šećera
- 1 kašika meda
- 500 g brašna
Plazma palačinke sa filom od šumskog voća
Priprema
- Napravite masu za testo i pecite u vrelom tiganju.
- Pečene palačinke filujte i servirajte sa sladoledom od vanile i sosom od šumskog voća.
Testo:
- 2 jaja
- 75 g brašna
- 25 g Plazme Mlevene
- 2 dl mleka
- 1 kafena kašičica šećera
- 1 kafena kašičica soli
- malo ulja
Fil:
- 75 g rendane Bambi čokolade za kuvanje
- 100 g šumskog voća
- 50 g Plazme Mlevene
Za serviranje:
- sladoled od vanile
- Preliv od šumskog voća
Čoko nes kocke
Priprema
- Umutiti penasto jaja sa šećerom i dodati ostale sastojke. Nes razmutiti u 1 dl tople vode, dodati brašno, griz, prašak za pecivo, kakao i ulje. Ispeći koru. Podeliti je na 2 lente.
- Skuvati fil i umutiti margarin u mlak fil.
- Koru potapati sa malo mleka, naneti 1/2 fila, poređati red keksa, ostatak fila, koru i izmrviti odozgo preostali keks.
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1 dl tople vode
- 1 kašičica nes kafe
- 3 kašike ulja
- 2 kašike griza
- 1/2 praška za pecivo
Fil:
- 5 dl mleka
- 4 kašike šećera
- 1 puding od čokolade
- 50 g margarina
- 150 g keksa
Mafini sa rogačem i višnjama
Priprema
- Umutiti jaja i šećer, dodati ostale sastojke i dobro umutiti.
- Staviti papirne korpice u kalupe za mafine i sipati po 2 kašike smese. Pobacati 4-5 višanja na vrh.
- Peći na 220 stepeni oko 20 minuta.
- Pečeni kolač kada se ohladi, posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladom.
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 2 kašike šećera
- 5 kašika rogača
- 1 kašika kakaoa
- 7 kašika brašna
- 2 dl mleka
- 1 dl ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 kašičice soda bikarbone
- višnje bez košpice
Kikiriki kolač
Priprema
- Kore: Na tihoj vatri mešati margarin, med i šecer dok se ne sjedini. U mlaku masu dodati jaja, mleko i brašno prethodno izmešano sa sodom bikarbonom. Zamesiti glatko testo, podeliti na 4 dela i ispeći kore na poleđini pleha.
- Fil: Šećer, žumanca i brašno pomešati sa mlekom, pa skuvati na pari u gust krem, dodati čokoladu, promešati i ostaviti da se ohladi.
- Penasto umutiti margarin i dodavati, kašiku po kašiku u fil i na kraju dodati kikiriki.
- Glazura: 4 belanca, 250 g šećera u prahu, 3 kašike limunovog soka i 60 g ćokolade. Umutiti belanca u čvrst sneg dodati sok od limuna i omekšalu čokoladu.
- P.S ja ponekad izostavim ovu glazuru, stavim obično glazuru od bele čokolade.
Kore:
- 2 jajeta
- 2 kašike meda
- 30 g margarina
- 200 g šećera
- 500 g brašna
- 13 kašičica mleka
- 1 kašičica sode bikarbone
Glazura:
- 4 belanca (koja ostaju od fila)
- 250 g šećera u prahu
- 3 kašike soka od limuna
- 60 g čokolade
Fil:
- 1/2 l mleka
- 200 g šećera
- 4 jajeta
- 4 kašike brašna
- 200 g margarina
- 80 g čokolade
- 200 g mlevenog, pečenog kikirikija
Topla Gianduia čokolada
Priprema
- Zagrejte mleko, dodajte otopljenu Bambi čokoladu za kuvanje i Plazmu Mlevenu. Izmešajte i služite u šolji ili čaši.
- Po želji, dekorišite ulupanom slatkom pavlakom i Plazmom Mlevenom.
Potrebno je:
- 2 dl mleka
- 50 g Bambi čokolade za kuvanje
- 25 g Plazme Mlevene
- 10 g prženih mlevenih lešnika
- 0,5 dl slatke pavlake
Kolač od maka
Priprema
- Kora: pomešati mleveni keks, orahe, kakao, šećer u prahu. Margarin rastopiti, umešati u smesu i umesiti. Ako je potrebno, dodati malo mleka. Rastanjiti koru, oblik po želji.
- Fil: Mleko prokuvati, umutiti puding, brašno, griz i šećer sa malo mleka i ukuvati u preostalo mleko. Skinuti sa šporeta, dodati margarin i mak, umutiti mikserom. Staviti na rastanjenu koru. Ostaviti nekoliko sati u frižideru.
- Kada se dobro ohladi, rastopiti čokoladu i preliti. Iseći na kocke. Prijatno!
Kora:
- 400 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenih oraha
- 1 kašika kakaoa
- 200 g šećera u prahu
- 150 g margarina
- 2-3 kašike mleka (ako je potrebno)
Glazura:
- 100 g čokolade
- kockica margarina
- malo ulja
Fil:
- 1 l mleka
- 2 pudinga od vanile
- 200 g mlevenog maka
- 5 kašike brašna
- 2 kašike griza
- 4-5 kašika šecera
- 100 g margarina
Tiramisu sa šumskim voćem
Priprema
- Fil: Čvrsto umutiti 4 belanca. Staviti u frizider da se sneg ohladi. Potom umutiti 4 žumanca, pa u njih dodati markarpone sir. Zatim dodati 6 kašika šećera, ekstrakt vanile, rum i amareto. Sve to lagano umešati dok masa ne postane glatka. Tako gotovu masu nežnim pokretima pomešati sa snegom iz frižidera.
- Preliv od šumskog voća: Zaleđeno šumsko voće staviti u posudu za kuvanje sa 3 čaše vode i 2 kašike šećera. Kuvati smesu 20 min na umerenoj vatri. Kad je preliv gotov, ohladiti ga.
- Umutiti 5 kašika nescafe sa 1 dl vrele vode. Dodati amareto po ukusu. Piskote natapati tom smesmom jednu po jednu, zatim ih lomiti na komadice i stavljati na dno posude u kojoj nameravate da posluzite Tiramisu. Za jednu čašu Vam je dovoljno dve do tri piskote na dnu.
- Preko piškota staviti tanji sloj fila, pa potom ponovo dve do tri izlomljene piškote, prethodno natopljene kafom. Preko sipati dve kašike preliva od šumskog voća, pa potom jos jedan sloj fila. I na kraju odozgo posuti tiramisu sa malo kakao praha ili narendane crne ćokolade i kao ukras staviti parčence jagode.
- Tiramisu mora da odstoji barem 24 h u frižideru i dobro se ohladi. Posle tog perioda Vaš tiramisu je spreman za posluzivanje. Prijatno!
Potrebno je:
- 500 g maskarpone sira
- 4 jajeta
- 8 supenih kašika šecera
- ekstrakt vanile
- ekstrakt ruma
- 1/2 dl amareta
- 1 pakovanje piškota
- 5 kašike nes kafe
- 1 pakovanje od 500 g zaleđenog šumskog voća
- 100 g kakao praha ili 100 g čokolade za kuvanje
- 300 g jagoda
Tatlija
Priprema
- Na dnu šerpe staviti kašičicu šećera da dobije karemelisanu boju, odmah ubaciti pivo, zejtin i kada to provri dodati prašak za pecivo, skloniti sa šporeta i ubaciti brašno, orahe i 2 kesice vanilinog šećera.
- Rernu zagrejati. Tatliju staviti u podmazan pleh i peći pola sata na 270 C, a zatim smanjiti na 200 jos 40 min.
- Šerbet: 2 šolje vode, 2 šolje šećera staviti da provri i zatim dodati 3 kesice vanilinog šećera. Tatliju preliti šerbetom.
Potrebno je:
- 1 velika čaša piva
- 1 čaše zejtina
- 1 prašak za pecivo
- 100 g seckanih oraha
- 2 šolje šećera
- 5 kesica vanilinog šećera
- 1/2 kg brašna
Jabuka Plazma Frappe
Priprema
- Sve namirnice stavite u blender i izblendirajte.
Potrebno je:
- 2 dl hladnog mleka
- 0,5 dl bistrog soka od jabuke
- malo cimeta
- 1/2 jabuke
- 4 kašike Plazme Mlevene
Plazma kuglice
Priprema
- Stavite šećer u šerpu, sipajte vodu da ogrezne i prokuvajte. Kada provri, dodajte mleko u prahu i mešajte kako se ne bi stvorile grumuljice. Dodajte Plazmu Mlevenu i izmešajte da dobijete kompaktnu masu. Od mase napravite kuglice željene veličine.
- Bambi čokoladu za kuvanje otopite na pari. Kuglice umočite u otopljenu čokoladu, a zatim ih uvaljajte u Plazmu Mlevenu.
Potrebno je:
- 600 g Plazme Mlevene
- 0,5 dl vode
- 250 g šećera
- 250 g maslaca
- 300 g mleka u prahu
- 100 g Bambi čokolade za kuvanje
Kolač jaje na oko
Priprema
- Biskvit: Umutiti 5 belanca u čvrsto sne. U drugoj činiji umutiti 5 žumanaca sa 1 vanilinim šećerom, pa dodati 5 kašika šećera, 6 kašika brašna, 1 kašiku ulja, 1 kašiku vode, pa varjačom umešati belanca. Peći na 180 stepeni 10 minuta.
- Fil: 2 pudinga sa aromom slatke pavlake i 250 g šećera u prahu, izmešati sa 100 ml mleka. 600 ml mleka staviti da se kuva, pa zakuvati puding.
- Prohlađenom pudingu, dodati 400 ml kisele pavlake, (20 % mlečne masti), sve fino umutiti mikserom i istresti na biskvit.
- Na kremu složiti polovice breskvi iz kompota, a preko breskvi staviti preliv za torte, providni koji se napravi po uputstvu sa vrećice, umesto vode koja se koristi.
- Ja sam koristila sok iz kompota. Prijatno!
Biskvit:
- 5 jaja
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 kašika ulja
- 1 kašika vode
Fil:
- 2 pudinga sa aromom slatke pavlake
- 250 g šećera u prahu
- 700 ml mleka
- 400 ml kisele pavlake
Ostalo:
- breskve iz kompota
- preliv za torte (može se koristiti sok iz kompota)
Kolač sa rižom
Priprema
- Otopiti margarin, dodati čokoladu, mlevene orahe i proprženi susam. Na kraju dodati med i sve dobro izjednačiti. Skloniti sa vatre i dodati rižu. Razliti u kalup obložen aluminijskom folijom.
- Kada se kolač ohladi, preliti ga glazurom od čokolade.
- Glazura: U zavrelo mleko staviti margarin i čokoladu i sve zajedno mešati, dok se svi sastojci dobro ne otope i ne dobije se jednaka masa.
- Preliti kolač vrućom masom.
Potrebno je:
- 150 g šećera
- 220 g meda
- 100 g čokolade
- 1 margarin
- 100 g mlevenih oraha
- 50 g susama
- 100 g riže
Za glazuru:
- 3 kašike mleka
- 1 kocka margarina
- 150 g čokolade
Brzi kolač sa pekmezom i cimetom
Priprema
- Sve suve sastojke izmešati i dodati vodu, ulje i pekmez. Sve dobro sjediniti varjačom. Sipati u pleh podmazan i brašnom posut i peći na 200 C oko 15 minuta.
- Vruć kolač premazati pekmezom i ostaviti da se ohladi. Po želji ukrasiti čokoladom.
- Pekla sam u okruglom plehu od 23 cm. Prijatno!
Potrebno je:
- 1 šolja (2 dl) šećera
- 3 šole brašna
- 1/2 šolje ulja
- 1,5 šolja vode
- 1 prašak za pecivo
- 3-4 kašike pekmeza od kajsije
- cimet
Za premazivanje:
Dvobojni Plazma rolatić
Priprema
- Kora: Izmešajte Plazmu Mlevenu, šećer u prahu i mlevene orahe. Dodajte kafu i sve ručno sjedinite dok ne dobijete kompaktnu masu.
- Fil: Mikserom penasto umutite maslac, šećer u prahu i kakao.
- Koru od keksa razvucite da bude debljine oko 0,5 cm. Preko nje namažite fil. Urolajte rolat i ostavite da odstoji u frižideru 2-3 sata. Secite na kolutove srednje debljine.
Kora:
- 250 g Plazme Mlevene
- 100 g šećera u prahu
- 100 g mlevenih oraha
- 1 dl skuvane jake kafe
Fil:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 6 g kakaoa
Francuske rolnice
Priprema
- 300 ml mleka, 150 ml kisele vode, malo soli, 50 g putera, 100 g šećera, sok od jednog limuna, 2 jajeta, 600 g brašna i 1 kockica kvasca. Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo, pokriti testo najlon kesom i ostaviti 2 sata u frižider.
- Razviti testo i po njemu iseckati 200 g putera i posuti 1 kesicom vanilin šećera, pa testo smotati u pismo i vratiti u frižider na 30 minuta.
- Tako uraditi još 2 puta sa testom, razviti ga i smotati u pismo i u frižider na hlađenje.
- Znači 3 puta, po 30 minuta na hlađenje u frižider, posle toga testo razviti iseći na trake i filovati po želji, ja sam filovala nutelom i sa višnjama.
Za testo:
- 300 ml mleka
- 150 ml kisele vode
- malo soli
- 50 g putera (margarina)
- 100 g šećera
- sok od 1 limuna
- 2 jajeta
- 600 g brašna
- 1 kockica svežeg kvasca
Za fil:
- krem (ili džem)
- višnje (po želji)
Ostalo:
- 200 g putera (margarina)
- 1 vanilin šećer
Lambada kolač
Priprema
- Kora: 5 belanaca ulupati u čvrsto šne. U drugoj činiji umutiti 5 žumanaca 5 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašiku ulja, 1 kašiku vrele vode, malo praška za pecivo, pa u to dodati 5 kašika brašna, zatim lagano varjačom dodati šne od belanaca. Peći na 200 stepeni 10 minuta.
- Narandžasti fil: U 100 ml soka umutiti 3 pudinga od vanile sa 6 kašika šećera i malo narandžaste boje za kolače, a 900 ml soka staviti u šerpu, pa u tome skuvati puding. Vreo fil staviti na biskvit, zatim keks petit ber oko 150 g umakati u mleko i slagati na vreo puding.
- Beli fil: 6 kašika gustina, 6 kašika šećera umutiti sa 100 ml mleka, a u 400 ml mleka staviti u šerpu i kad mleko provri, skuvati u njemu gustin. U ohlađen gustin dodati 200 g penasto umućenog margarina, pa sve fino umutiti i preliti preko petit keksa.
- Istopiti 200 g čokolade i 90 g margarina, na tihoj vatri, dodati 3 kašike ulja, prohladiti i preliti preko belog fila.
- Ukrasiti po želji. Prijatno!
Kora:
- 5 jaja
- 5 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika ulja
- 1 kašika vrele vode
- malo praška za pecivo
- 5 kašika brašna
Glazura:
- 200 g čokolade
- 90 g margarina
- 3 kašike ulja
Narandžasti fil:
- 1 l soka (po želji fanta ili neki drugi)
- 3 pudinga od vanile
- 6 kašika šećera
- malo narandžaste boje u prahu za kolače
Beli fil:
- 500 ml mleka
- 6 kašika šećera
- 6 kašika gustina
- 200 g margarina
Ostalo:
- 150 g keksa
- mleko (za umakanje keksa)
- čokoladne mrvice (za ukrašavanje)
Čokoladni mus
Priprema
- U veću posudu za mućenje odvojiti belanca od žumanaca, čvrsto umutiti belanca sa vanilin šećerom i prstohvatom soli. U šerpi za kuvanje na pari se otope čokolade sa puterom na laganoj temperaturi.
- Kada se čokolada otopila dodaju se žumanca i energično promešaju dok se ne sjedini masa. Na kraju se špatulom, laganim pokretima, da masa ostane penasta, meša kašika po kašika čokoladne mase sa umućenim belancima sve dok se mase ne sjedine.
- Dobijeni mus se ulije u činije i sliži rashlađen sa šlagom.
- Napomena: Za recept se koriste jaja koja se ne obrađuju termički i iz tog razloga moraju da budu sveža, jednodnevna jaja!
- Desert treba konzumirati u roku od 2 dana i držati ga u frižideru.
Za mus:
- 200 g crne čokolade
- 200 g čokolade za kuvanje
- 5 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 6 jaja
- 50 g putera
Za šlag:
- 4 kesice toping šlaga
- 200 ml mleka
- 2 kašike šećera u prahu
Kokos keksići cvetići
Priprema
- U dublju posudu staviti omekšali margarin, dodati brašno, kokos, šećer, jaja, vanil šećer i prašak za pecivo, pa umesiti glatko testo, ali da se ne lepi za ruke.
- Razviti ga na pobrašnjenoj površini, pa od testa vaditi kalupom cvetiće.
- Peći na 200 stepeni oko 15 minuta, dok nadođu i blago porumene. Posuti prah šećerom.
Potrebno je:
- 250 g margarina
- 300 g brašna
- 200 g kokosovog brašna
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 praška za pecivo
- 2 jajeta
Krofnice
Priprema
- Sve sastojke umesiti, da ne bude tvrdo testo. Odmah razvući testo, debljne 1 cm i seći modlom krugove.
- Zatim stavljati krofnice u podmazan pleh. Svaku krofnu pritisnuti na sredini malom okruglom modlom.
- Sačekati da narastu, a onda peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
- Ostaviti da se ohlade, a onda služiti. Možete ih preliti čokoladom, ili posipati prah šećerom.
Potrebno je:
- 2 čaše mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- 4 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 4 čaše brašna
- čokolada (ili prah šećer)
Pišinger oblande
Priprema
- Umutiti na šporetu ( na pari ) 6 jaja, 300 g šećera, 250 g čokolade - da bude gusto.
- Skloniti sa vatre, pa dodati 250 g otopljenog margarina da se razmekša u filu.
- Filovati 6 četvrtastih oblandi.
- Kada se fil stegne iseći na kocke ili štangle.
Potrebno je:
- 1 pakovanje većih oblandi
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 250 g čokolade za kuvanje
- 250 g margarina
Crni kolač sa višnjama
Priprema
- Umute se 6 žumanaca sa šećerom, doda se rendana čokolada, cimeta po ukusu, orasi, kakao, mleveni keks, otopljeni puter, aroma vanile, rum, sok od limuna, prašak za pecivo. Zatim se umute belanca u čvrst sneg i lagano dodaje i meša u prethodnu masu.
- Dobijena masa se sipa u podmazan pleh za pečenje i posipa višnjama.
- kolač se peče na 180 stepeni 45 minuta.
- Gotov kolač se posipa šećerom u prahu i služi sa umućenom zaslađenom slatkom pavlakom.
Potrebno je:
- 6 jaja
- 140 g šećera
- 100 g rendane čokolade
- 70 g mlevenih oraha
- 50 g mlevenog keksa
- 50 g šećera u prahu
- 50 g putera
- 1 prašak za pecivo
- 250 g očišćenih višanja
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašika kakaoa
- 2 kašičice arome vanile
- cimet
- sok od 1/2 limuna
- 5 ml ruma
Choko orange mako kocke
Priprema
- U većoj posudi pomešati mak, šećer, brašno i prašak za pecivo.
- Posebno umutiti belanca i žumanca, dodati ulje i ponorandžu usitnjenu blenderom sa jogurtom. Ovu smesu pomešati sa suvim sastojcima i dobro mešati, dok se ne dobije ujednačena smesa.
- Pleh za pečenje pouljiti i posuti brašnom, izliti smesu i peći na temeraturi 200 C oko 40 minuta. Pečen kolač, dok je još vruć premazati džemom.
- Za glazuru: Na slaboj vatri istopiti navedene sastojke i preliti preko kolača.
- Kolač ohladiti u frižideru i služiti.
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 2 šolje brašna
- 2 šolje mlevenog maka
- 1 šolja punomasnog jogurta
- 1 šolja ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 pomorandža sa korom
- 2,1/2 šolje šećera
- kiselkasti džem (kajsija ili šipurak)
Glazura:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika šećera u prahu
Rolat sa kafom
Priprema
- Umutiti belance, dodati keks, kokos, šećer u prahu i kafu, pa dobro izmiksati.
- Ovo testo rastanjiti oklagijom na foliji, da se dobije oblik pravougaonika.
- Umutiti margarin sa šećerom i žumancetom, pa dodati topljenu čokoladu. Ovaj fil naneti preko kore.
- Rolat uviti i preko isfilovati glazurom od čokolade.
Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 200 g kokosovog brašna
- 250 g šećera u prahu
- 1 belance
- 1 doncafe šolja jake crne kafe (moja preporuka je 4 kašičice kafe na jednu šolju)
Za fil:
- 250 g margarina za kolače
- 100 g šećera u prahu
- 1 žumance
- 3 rebra topljene čokolade
Za glazuru:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 4-5 kašika ulja
Bakin kolač galete
Priprema
- Umutiti belanca sa šećerom i vanilin šećerom, potom dodati žumanca i preostale sastojke, muteći mikserom, dok se ne dobije homogena masa.
- Smesu vaditi kašikom i sipati na zagrejanu presu, poklopiti je i peći (vreme pečenja reguliše presa).
- Mogu se dekorisati i sa malo otopljene čokolade ili gotovim prelivom.
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 15 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 šolja (od bele kafe) mleka
- 16 kašika ulja
- 500 g mekog brašna
Rolat sa žele bombonama
Priprema
- Margarin prethodno ručno razradimo, a potom ga umutimo mikserom sa šećerom u prahu i 1 jajetom. Potom dodamo mleveni keks i iseckane žele bombone.
- Kada se masa sjedini, preručimo je na foliju i rukom formiramo željeni oblik rolata.
- Pripremljen rolat se može dekorisati sa malo topljene crne čokolade (može i bele).
- Kada se dobro ohladi (par sati u frižideru), sečemo i serviramo.
Potrebno je:
- 250 g margarina
- 300 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 300 g mlevenog keksa
- 300 g žele bombona (seckanih)
- malo topljene čokolade (bele ili crne za dekorisanje)
Šubarice sa jaffa keksom
Priprema
- Umutite jaja sa šećerom, a zatim dodajte vodu i posebno pomešano brašno, kakao i prašak za pecivo. Umućenu smesu sipajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni.
- Kada se ohladi kora malom čašom vadite krugove.
- Fil: Stavite 2 dl mleka da provri, a u preostala 2 dl umutite brašno i šećer. Kada mleko provri, dodajte ovu smesu u njega i kuvajte uz neprestano mešanje da ne zagori. Kada provri, fil ostavite ga da se ohladi. U ohlađen fil umutite margarin.
- Na svaki krug nanesite deblji sloj fila, odozgo stavite jafa keks i uvaljajte u kokos.
- Postupak ponavljate dok se ne potroši sav materijal.
Za koru:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 4 kašika tople vode
- 1 prašak za pecivo
- 7 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
Za fil:
- 4 dl mleka
- 4 kašike brašna
- 200 g šećera
- 200 g margarina
Ostalo:
- 200 g kokosa
- 3 kesice mini jafa keksa
Jednostavan zebra kolač
Priprema
- Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko i ulje, a potom i preostale suve sastojke, osim kakaoa.
- Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo dodati i kakao.
- Okrugli pleh nauljiti i posuti brašnom, a potom sipati naizmenično oba fila, počev od sredine pleha. Postupak ponavljati, dok se sav material ne postroši.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C.
- Masu u plehu nikako ne razmazivati, niti tresti, već samo obe smese, naizmenično sipati po sredini pleha.
- Po želji može se kolač preliti sirupom ili belom kafom.
- Napomena: Mera je šolja od 150 ml.
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka
- 2,5 šolje brašna
- 3 kašike čokolade u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Euro blok kolač
Priprema
- 6 belanca umutiti sa 3 kašike šećera, dodati 7 kašike brašna, 1 prašak za pecivo, 50 g čokolade krupno narendane, 150 g seckanih oraha i 2 kašike ulja. Sve izmešati i peći u pobrašnjenom plehu.
- Fil: 6 žumanca i 6 kašike šećera izmiksati, pa dodati 1 kašiku brašna, 200 g margarina i 100 g čokolade. Sve skuvati na pari.
- Vrućim filom preliti hladan patišpanj i odmah narendati na krupno euro blok čokoladu.
- Ostaviti da se ohladi i stegne.
Potrebno je:
- 6 jaja
- 9 kašike šećera
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g čokolade za mešenje
- 150 g seckanih oraha
- 2 kašike ulja
- 1 euro blok čokolada
- 200 g margarina
Mramorni kolač treci nacin
Priprema
- Umutiti margarin 250 g, dodati 250 g šećera i 4 žumanca, pa sve dobro mutiti mikserom.
- Kada ste umutili dodajte 250 g brašna, prašak za pecivo i sneg od 4 belanca. Sve to lagano varjačom promešajte, pa podelite u dva dela.
- Jedan deo ostavite da bude žut, a u drugi dodajte 2 štangle otopljene čokolade.
- U pomašćen i brašnom posut manji duguljast pleh, naizmenično stavljajte, jednu kašiku žutog testa, jednu kašiku crnog i tako dok ne utrošite svo testo.
- Peče se na 175 stepeni oko 40 minuta.
Potrebno je:
- 250 g margarina
- 250 g šećera
- 4 jajeta
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 štangle čokolade
Brza poslastica sa voćem
Priprema
- Piškote umakati u sok od voća i ređati u dublji pleh.
- Staviti da se skuva 600 g voća, 6 dl vode i 6 kašike griza. Ovim kremom preliti piškote.
- Skuvati 3 pudinga sa 8 kašika šećera u 1 l mleka i to preliti preko voća i griza. Kada se sve ohladi, umutiti šlag i filovati kolač.
- Brz je, jednostavan, jeftin i odličan za sve prilike. Prijatno!
Potrebno je:
- 1 veće pakovanje piškota
- 14 kašika šećera
- 6 kašika griza
- 6 dl vode
- 1 l mleka
- 3 pudinga od vanile
- 600 g voća
- 3 kesice šlaga
Rajski kolač
Priprema
- Umutiti belanca, zatim dodati šećer, a onda jedno po jedno žumance, brašno i na kraju prašak za pecivo. Sve lepo sjediniti i razliti smesu u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
- Staviti 400 ml mleka da se kuva, dodati mu malo šećera, a 100 g ostaviti za puding prah. Kada mleko počne da vri ubaciti puding, mešati i skloniti sa vatre.
- Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa sjediniti sa pudingom i dobro izmiksati.
- Preko fila staviti umućen šlag, onda dekorisati seckanim voćem po želji.
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašike šećera
- 5 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Za dekoraciju:
- 400 g voća po želji
- 400 g šlaga
Za fil:
- 500 ml mleka
- 2 pudinga od vanile
- 1/2 margarina
- 200 g šećera u prahu
- 10 kašika šećera
Sočna lenja pita
Priprema
- U jednoj posudi umutiti 3 jajeta, šećer, ulje, brašno, jogurt i prašak za pecivo.
- Sve to dobro umutiti i napraviti testo. Zatim očišćene, izrendane jabuke, izdinstati sa 2 kašike ulja i dodati griz, šećer i cimet po želji.
- Sipati pola testa u podmazan pleh i peći par minuta, dok se ne uhvati korica. Zatim staviti fil, pa preko fila sipati drugu polovinu testa.
- Peći 40 minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
- Kada je pita pečena, posuti šećerom u prahu i iseći na kocke. Uživajte!
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 1 čaša (od jogurta) šećera
- 1 čaša ulja
- 2 čaše brašna
- 1 jogurt u čaši
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 1 kg (očišćenih, izrendanih) jabuka
- 2 kašike ulja
- šećer (po želji)
- 2-3 kašike griza
Sladoled
Priprema
- Umutiti šlag sa 100 ml mleka. Posebno umutiti belanca sa šećerom. Dodati žumanca, a zatim pavlaku. Sve sjediniti, pa na kraju dodati šlag.
- Po želji možete dodati ekstrat, rendanu čokoladu i mleveni keks.
Potrebno je:
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 1 kiselu pavlaku
- 150 g krem šlaga
- 100 ml mleka
Vanil kocke
Priprema
- Kora: Umutiti penasto 4 belanceta, 4 kašike šećera, 4 žumenceta, dodati 1 kašiku kakaoa, 1 kašiku cimeta, 1/3 praška za pecivo i 4 ravne kašike brašna.
- Peći u dubljoj posudi, obloženoj pek papirom na 180–200 C. Pečeno ne vaditi iz posude. Kada se ohladi preliti sa kuvanim prelivom.
- Preliv: 200 g šećera preliti sa 400 ml vode. Stavititi da prokuva, od kad prokuva treba kuvati 7 minuta.
- Krem: Mikserom umutiti 200 ml mleka i 10 punih kašika brašna, da nemaju grudvice. Staviti da provri 600 ml mleka, 7 kašika šećera, a zatim čim provri u to dodati, umućeno mleko i brašno i neprestano mešati, kuvajući na pari sve dok pri podizanju varjače fil ne pada. Skloniti da se hladi. U mlako umešati 3 vanilin šećera, a kada se potpuno ohladi, dodati penasto umućenih 200 g margarina i sve dobro sjediniti mikserom.
- Krem preliti preko kore, koja je već u posudi. Preko staviti glazuru, pa posuti kokosom.
- Glazura: 100 g čokolade, 20 g margarina i 1 kašika ulja, otopiti na nižoj temperaturi.
- Staviti u frižider najmanje tri sata, pa seći vanil kocke.
- Vreme pripreme: 50 minuta.
- Količina: 20 kocki.
Potrebno je:
- 3 vanilin šećera
- 4 jajeta
- 11 kašika šećera
- 1 kašika kakaoa
- 1 kašika cimeta
- 4 ravne kašike brašna
- 10 punih kašika brašna
- 1/3 praška za pecivo
- 200 g šećera
- 400 ml vode
- 800 ml mleka
- 220 g margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika kokosovog brašna
- 1 kašika ulja
Kokos gurabije
Priprema
- Zamesiti testo od gore navedenih sastojaka. Razviti oklagijom debljine prsta.
- Modlama vaditi razne oblike.
- Ređati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni.
Potrebno je:
- 1 šolja za kafu masti
- 1 šolja za kafu šećera (može malo više)
- 1 šolja za kafu mleka
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 1 prašak za pecivo
- 150 g kokosovog brašna
- 1/2 kg brašna
Kolač sa orasima i suvim grožđem
Priprema
- Dobro umutiti žumanca, šećer i margarin, dodati zatim orahe, čokoladu, prašak za pecivo, brašno i suvo grožđe i dobro izmešati. Posebno ulupati belanca i lagano umešati u masu.
- Sipati u uzanu dugačku tepsiju, nauljenu i posutu brašnom.
- Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.
- Ohlađen kolač preliti glazurom od čokolade.
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 140 g šećera
- 100 g margarina
- malo praška za pecivo
- 140 g mlevenih oraha
- 2 rebra rendane čokolade
- 60 g suvog grožđa
- 60 g brašna
- 100 g čokolade
Slatke korpice sa cornifleksom
Priprema
- Margarin, šećer, med i čokoladu rastopiti na laganoj temperaturi. Dodati orahe, lešnike, grožđe/brusnicu i sve dobro promešati. Sklonuti sa vatre i dodati cornfleks, promešati i ostaviti da se prohladi.
- Mlaku smesu kašičicom stavljati u papirne korpice i ostaviti u frižider, da se stegne.
- Služiti nakon sat vremena.
- Potrebno vreme za pravljenje smese je 15 minuta. Prijatno :)
Potrebno je:
- 150 g cornifleksa
- 100 g čokolade za kuvanje
- 120 g margarina
- 100 g seckanih oraha
- 50 g seckanih lešnika
- 50 g suvog grožđa ili brusnice
- 2 kašike šećera
- 3 kašike meda
- papirne korpice
Ekmek kadaif
Priprema
- Kadaif složiti u tepsiju, poprskati sa malo putera i peći dok ne porumeni.
- U šerpu staviti 1 kg šećera i zaliti sa pola litre vode, samo kratko prokuhati i zaliti kadaif.
- Skuvati 2 pudinga i premazati kadaif.
- Umutiti škag i ukrasiti.
- Obavezno probati preukusno je :)
Potrebno je:
- kadaif (tanki rezanci koji se peku i zaliju šećerom i vodom)
- 2 pudinga od vanile
- 1 kg šećera
- malo putera
- 1 krem šlag
- mleko (za puding i šlag)
Slatke špagete bolonjeze
Priprema
- Uviti palačinke i iseći ih na malo krupnije rezance.
- U posebnoj posudi, umutiti jagode sa šećerom (1 jagodu ostaviti za ukrašavanje).
- U tanjir prvo staviti palačinke isečene na rezance, okolo posuti preliv od umućenih jagoda.
- Preko toga posuti kokos, narendati malo čokolade i staviti jednu jagodu.
Potrebno je:
- 2 palačinke
- 250 g jagoda
- 2 kašike šećera
- malo rendane čokolade
- prstohvat kokosa
Kolač Mini softi
Priprema
- U većoj posudi izlomiti keks na četvrtine. Dodati jafice (ne lomiti ih) i šećer, pa sve to preliti jogurtom. Ostaviti da odstoji 30-40 minuta. Promešato svakih 5-10 minuta, kako bi se šećer rastopio, a keks ravnomerno upio jogurt.
- Na kraju dodati sveže crveno voće ili odmrznuto i oceđeno voće. Mozete staviti samo jednu vrstu, ili mix crvenog voća, po ličnom ukusu. Sve promešati, izručiti u manji pleh, poravnati kašikom, pa preliti čokoladom istopljenom sa 2-3 kašike ulja.
- Ovaj kolač se može oblikovati i kalupom za tortu i premazati šlagom. Kolač rashladiti nekoliko sati u frižideru, a zatim poslužiti.
- Veoma je ukusan i osvežavajući.
Potrebno je:
- 500 g keksa
- 500 ml jogurta 3,2 % m.m.
- 100 g kristal šećera
- 125 g jafica MINI-SOFTI
- 150-200 g crvenog voća (višnje, jagode, maline,...)
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2-3 kašike ulja
Panj rolat
Priprema
- Kora: Umutiti žumanca sa šećerom. Dobro ulupati belanca u čvrst sneg. U masu sa žumancima, dodati mlevene orahe, brašno i šam od belanaca. Pažljivo izmešati i uliti u podmazan pleh. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumni.
- Pečenu koru izvaditi iz pleha i umotati u krpu (kao rolat) i ostaviti da se ohladi.
- Fil: Umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari, sve dok se masa ne počne odvajati od šerpe da se vidi dno. U toplu masu iseći margarin da se otopi i sjedini sa masom.
- Fil podeliti na 2 dela. U 3/4 fila, kojim se filuje unutrašnji deo rolata, dodati i umutiti mlevene orahe i propržen šećer, samleven na mašini za orahe.
- U 1/4 fila, za spoljni deo rolata, u još toplu masu, dodati otopljenu čokoladu.
- Kada se kora ohladi, razviti je i namazati filom za unutrašnji deo rolata i ponovo uviti u rolat. Premazati je drugim filom, za spoljni deo rolata.
- Prošarati da izgleda kao panj i posuti seckanim orasima.
Za koru:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 6 belanaca
- 125 g mlevenih oraha
- 2 kašike mekog brasna
Za fil:
- 4 jajeta
- 125 g šećera
- 250 g margarina
- 125 g mlevenih oraha
- 125 g prženog šećera
- 50 g čokolade za kuvanje
Crnac u beloj košulji drugi nacin
Priprema
- Umutite jaja sa šećerom i, stalno muteći, postepeno dodajte mleko, ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao.
- Smesu izlijte u podmazan pleh i pecite, oko pola sata na 200 stepeni.
- Stavite šećer da se karamelizuje i prelijte ga mlekom. Kada se karamel otopi, sklonite s vatre i prohladite.
- Prelijte preko ohlađenog kolača i premažite umućenim šlagom.
Za koru:
- 3 jajeta
- 12 kašika mleka
- 12 kašika ulja
- 12 kašika šećera
- 14 kašika brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 10 kašika šećera
- 0,5 l mleka
Za dekoraciju:
Trougao sa fondanom posno
Priprema
- 250 g fondana otopiti sa pola šoljice vode, dodati 150 g mlevenih oraha i 100 g mlevenog keksa.
- Kada se masa ujednači cmesu podeliti na dva dela, pa u jednu staviti 100 g čokolade (otopljene), a drugu ostaviti istu.
- U trouglasti plehčič staviti crni deo, pa odozgo beli i kad se stegne preliti čokoladom.
Potrebno je:
- 250 g fondana
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenog keksa
- 200 g čokolade
Voćni kolać sa plazmom i jogurtom
Priprema
- Plazmu izlomiti, dodati šećer u prahu, pa preliti jogurtom.
- Sve pomešati, zatim dodati višnje, pa rukom sve dobro sjediniti.
- Zatim oblikovati kolač po želji, pa odozgo staviti umućen šlag.
Potrebno je:
- 600 g plazme
- 600 ml jogurta
- 200 g šećera u prahu
- 200 g šlaga
- 300 g višnji (ili drugog voća po izboru)
Čokoladna keks piramida
Priprema
- Nekoliko celih keksa natopiti u mleko, sa obe strane i ređati u kalup. Ostaviti nekoliko za odozgo, a ostali keks nalomiti na sitne delove.
- U šerpu rastopita margarin i čokoladu, dodati šećer i jaja i uz neprestano mešanje kuvati dok ne zgusne.
- Skloniti sa vatre, pa dodati preostali keks izlomljen na što sitnije delove.
- Dobro izmešati, pa sipati u kalup, preko izređanog keksa.
- Odozgo naređati još nekoliko natopljenih keksa i ostaviti na hladno da se hladi.
- Kada se stegne izvaditi piramidu iz kalupa, seći nožem i služiti.
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 125 g margarina
- 300 g keksa
- malo mleka (za natapanje keksa)
Rigojanči kolač
Priprema
- Umutiti žumanca sa brašnom i jednom kašikom šećera, dodati kašiku kakaoa.
- Belanca umutiti sa ostatkom šećera i polako dodavati u prethodnu smesu, lagano mešajući varjačom, da masa ne spadne. Ispeći takve dve kore.
- Istopiti margarin i čokoladu na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi.
- Umutiti šlag sa mlekom i onda dodavati otopljenu smesu, sve vreme muteći mikserom. Ostaviti da se ohladi cela masa.
- Za drugi deo je potrebno umutiti jaja sa šećerom, kuvati i mešati, dodati margarin i čokoladu.
- Na prvu koru namazati prvi fil, namazati drugi fil.
- Drugu koru iseći na kvadrate željene veličine i ređati preko kolača.
- Kolač je mekan, ukusan, a najlepši je jer sadrži puno čokolade.
Za dve kore od po:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1 kašika kakaoa
Za drugi fil:
- 140 g čokolade
- 2 jajeta
- 140 g šećera
- 50 g margarina
Za prvi fil:
- 4 kesice šlaga
- 1/2 l mleka
- 100 g čokolade
- 200 g margarina
Tunel rolat
Priprema
- Umutiti žumanaca sa šećerom, dodati vodu i rendanu čokoladu, prosejano brašno i pecivo, sjediniti.
- Posebno umutiti belanaca, pa dodati smesi lagano mešajući.
- Pleh 25 x 30 obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i pecite u rerni na 175 C do 15 minuta.
- Koru prevrnuti na mokru krpu, skloniti papir i uviti u rolat.
- Od mleka odvojiti 100 ml rastvoriti gustin, ostatak staviti sa šećerom i vanilin šećer, da provri. Skuvati kašicu i ohladiti.
- Margarin umutiti sa šećerom u prahu, dodati ohlađenu kašicu i sjediniti.
- Umutiti ohlađenu slatku pavlaku. Mikser uključiti na 1 i po kašiku pavlake stavljati u fil.
- Od fila ostaviti par kašika, da se premaže rolat, ostatak staviti na sredinu kore i spojiti strane. Premazati rolat, posuti kokosom i ukrasiti otopljenom čokoladom.
- Ukus podseća na sladoled.
Kora:
- 4 jajeta
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike vrele vode
- 60 g čokolade za kuvanje
Dekoracija:
- malo kokosovog brašna
- čokolada za kuvanje
Fil:
- 1/2 l mleka
- 5 kašika šećera
- 4 kašike gustina
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g margarina
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike šećera u prahu
Osvježavajući kolač od sira i oraha
Priprema
- Izmješati prvi deo i staviti u pleh, po toj smjesi staviti 2 deo i na vrh poređati šumsko voće.
- Peći pola sata na 180 stepeni. Izvaditi iz pećnice i premazati sa umućenim belancima, te vratiti u pećnicu na 100 stepeni, dok ne požuti.
- Ja stavim pleh (24 x 35), jer ne volim da mi bude previsok (za prste polizat).
I deo:
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- 150 g putera
- 150 g oraha
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
II deo:
- 1/2 kg svježeg sira
- 70 g putera
- 200 g šećera
- 3 žumanca
- 450 g šumskog voća
- 3 belanca
- 150 g šećera
Rolat sa lešnikom
Priprema
- Dobro umutiti jaja sa šećerom, dodati dve kašike mlake vode, vanilin šećer, kakao, brašno i prašak za pecivo. Sipati u podmazan pleh i peći.
- Za fil: U mleko skuvati puding i šećer. Kada se ohladi dodati margarin i polovinu prepečenih i sitno iseckanih lešnika.
- Ovim filom premazati ispečenu koru, (odvojiti par kašika fila, za premazivanje rolata), uviti u rolat, a odozgo nafilovati kremom, koji viljuškom možete da išarate.
- Posuti ga zatim ostatkom ispečenih lešnika i ostaviti u frižider da se ohladi.
Za testo:
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 4 jajeta
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za fil:
- 1 puding od vanile
- 100 g šećera
- 150 g margarina
- 100 g lešnika
- 4 dl mleka
Višnje u želeu
Priprema
- Umutiti žumanca sa šećerom, zatim dodati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Sipati u pleh i peći 15-ak minuta na 200 stepeni. Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
- U 6 dl vode skuvati višnje sa šećerom, pa procediti. Višnje sipati preko kore. U sok u kome su se kuvale višnje, dodati još 1 dl vode i 2 želatina, pa kuvati do vrenja.
- U 1 dl hladne vode razmutiti puding i skuvati u soku od višanja. Skloniti malo sa vatre, a zatim sipati preko višanja, pa ohladiti.
- Umutiti šlag sa mlekom i ukrasiti kolač po želji.
Kora:
- 6 žumanca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika ulja
- 6 kašika mleka
- 6 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Žele:
- 400 g višanja
- 8 dl vode
- 8 kašika šećera
- 1 puding od jagoda (ili malina)
- 2 kesice želatina
Ukrašavanje:
Aromatični mafini
Priprema
- Jaja penasto umutiti sa šećerom, dodati mleko, ulje, brašno i peciivo, pa podeliti u jednu posudu da bude 2/3 testa, a u drugu 1/3.
- U veći deo dodati aromu vamile, a u drugi aromu višnje.
- Pouljiti kalupe za mafine, pa staviti malo belu masu, malo roze masu, pa višnje i peći dok ne porumene.
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml mleka
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 g višanja (iz kompota)
- aroma vanile
- aroma višnje
Uskršnji kolač sa suvim voćem
Priprema
- U toplo mleko staviti kvasac, kašičicu brašna i kašičicu šećera da nadođe.
- U brašno dodati nadošao kvasac, jaje, puter, šećer, vanilin šećer, pa zamesiti.
- Pred kraj mešenja, dodati seckano suvo i koštunjavo voće. Ostaviti testo da nadođe.
- Nauljiti kalup, pa staviti nadošlo testo.
- Peći na 200 stepeni, dok ne porumeni, pa onda prekriti papirom i peći još oko 20 minuta na 180 stepeni.
- Vruć pečeni kolač preliti istopljenim puterom i posuti šećerom u prahu.
Potrebno je:
- 300 g brašna
- 1/2 kocke kvasca
- 70 g putera
- 1 jaje
- 100 g mleka
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 suve smokve
- 4 suve šljive
- po nekoliko lešnika, badema i oraha
- 4 suve kajsije
Glazura:
- 40 g putera
- 1-2 kašike šećera u prahu
Embargo lepeze
Priprema
- Mast dobro umutiti viljuškom, dodati prašak za pecivo i belo vino. Zamesiti testo da bude srednje tvrdoće i dobro ga izraditi.
- Razvući koru debljine 1 cm i modlicom ili čašom vaditi pogačice. Svaku pogačicu filovati džemom i presaviti na pola.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta.
- Vruć kolač posuti prah šećerom zamirisan vanilin šećerom.
Potrebno je:
- 200 g masti
- 500 g brašna
- 1 šolja za belu kafu belog vina
- 1 prašak za pecivo
- džem za filovanje
- 200 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Posne krofne
Priprema
- Skuvati čaj i ostaviti da se prohladi, da bude mlak. Kvasac staviti u šolju sa malo vode da nadođe.
- U posudu staviti 1 kg brašna, šećer, 1 vanilin šećer, so, ulje i rendanu koricu limuna i pomorandže.
- Zamesiti i ostaviti da nadođe. Testo se lepo radi.
- Mnogo su ukusne i mekane kiflice.
Potrebno je:
- 1 kg brašna
- 6 kašičica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica soli
- 3 šoljice male ulja
- 1 kocka kvasca
- 1/2 l čaja (po želji)
- korica limuna i pomorandže
Sočne crnkinje
Priprema
- Pomešati u posudu prvo praškaste sastojke, pa im uz mućenje, postepeno dodavati tečne. Mutiti dok smesa ne postane kompaktna. Smesu izliti u nauljen i brašnom posut pleh i peći 35-40 minuta na 180 stepeni.
- Kolač malo ohladiti, pa ga preliti glazurom od čokolade.
- Sačekati da se glazura malo stegne, iseći na kocke i poslužiti. Uživajte!
Potrebno je:
- 3 dl jogurta
- 300 g brašna
- 250 g šećera
- 25 g kakaoa (ili čokolade u prahu)
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 dl ulja
Glazura:
- 100 g čokolade za kavanje
- 3 kašike ulja
Minjini mafini
Priprema
- Bananu i jabuku oljuštiti i izmiksati u blenderu. Tu dodati šećer i brašno i malo miksirati, zatim dodati ostale sastojke, kiselu vodu, ulje, vanilin šećer, prašak za pecivo i dodajte po želji, dodatak koji volite od navedenih. Sipati u papirne korpice za mafine i peći na 200 oko 15 minuta.
- Od ove smese, ja sam dobila 14 mafina srednje veličine. Prijatno!
Potrebno je:
- 1 banana
- 1 jabuka
- 1,5 dl kisele vode
- 1 dl ulja
- 180 g šećera
- 230 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Dodaci po želji:
- cimet
- kakao
- orasi
- čokolada
Brzi kolač sa čokoladnim prelivom
Priprema
- 6 žumanaca izlupati sa jednom šoljom za belu kafu šećera, tome dodati 1 malu šoljicu za kafu ulja i mleka i opet jednu veliku šolju za belu kafu brašna, 2 kašike kakaoa i 1 prašak za pecivo.
- Sve zajedno umutiti mikserom i sipati u pleh, koji smo prethodno namazali uljem i brašnom.
- Staviti u zagrejanu rernu i peci 15 minuta na 200 stepeni.
- Kada je kolač gotov izlupati 6 belanaca sa 18 kašika šećera. Izvaditi kolač iz rerne i preliti preko filom od belanaca, pa vratiti nazad u rernu i smanjiti rernu na 150 stepeni, potrebno je samo malo, da se fil zapeče dok ne dobije žućkastu boju.
- Kada je kolač gotov, izvadimo ga i ostavimo da se malo ohladi.
- Za to vreme napravimo glazuru od 50 g čokolade, 4 kašike čećera, 4 kašike mleka i 4 kašike ulje.
Potrebno je:
- 6 žumanaca
- 1 šolja za belu kafu šećera
- 1 šolja za belu kafu brašna
- 1 šoljica za kafu ulja
- 1 šoljica za kafu mleka
- 1 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za fil: (preko ispečenog kolača)
- 6 belanaca
- 18 kašika šećera
Za glazuru:
- 50 g čololade
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mleka
- 4 kašike ulja
Kolutići sa lešnikom
Priprema
- Postupak pripreme: Mikserom umutiti 1 belance, 180 g šećera, 2 vanilin šećera, 2 žumanca, dodati 200 g masti. Zatim dodati 50 g mlevenih lešnika i promešati kašikom. Onda zamesiti testo, postepeno dodavati brašno i dodati 1/2 praška za pecivo.
- Testo razviti na 0,5 do 0,7 cm i oblikovati kolutiće (većom i manjom modlom ili čašom).
- Jedno belance umutiti, pa zatim četkom premazati kolutić samo gornju stranu, a zatim umakati samo gornju stranu u mleveni lešnik.
- Peći na 180 C oko 10 minuta.
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 180 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g svinjske masti
- 100 g mlevenih lešnika
- brašno (T-400) po potrebi
- 1/2 praška za pecivo
Beli hleb sa suvim grožđem
Priprema
- Mast uz dodatak malo hladne vode koju kasnije prolijemo, dobro umutimo u penastu masu.
- Belanca takođe umutimo, postepeno dodajemo šećer, sok i rendanu koricu jednog limuna i brašno.
- Sastavimo mast, belanca, dodamo suvo grožđe i pečemo na 250 stepeni, oko sat vremena.
- Kolač je veoma ukusan i pored svoje jednostavnosti.
Potrebno je:
- 250 g masti
- 400 g brašna
- 500 g šećera
- 14 belanaca
- 1 limun
- 100 g suvog grožđa
Savršen brzi kolač sa višnjama
Priprema
- Umutiti jaja i dodati, šećer, mleko, ulje, vanilin šećer i brašno, pomešano sa praškom za pecivo.
- Kada umutite testo izlijte u pleh nauljen i posut brašnom, polovinu smese, dok u drugu polovinu dodajte kakao i onda i to dodajte. Nakon toga postavite višnje na vrh i malo ih pritisnite, da ne ostanu sve na vrhu.
- Peći na 200 C oko 20-ak minuta.
- Ako nije dovoljno pečeno, ostavite ga, sve dok vam nakon zaranjanja čačkalice ništa ne ostane na njoj.
- Poslužiti hladno, posuto šećerom u prahu.
Potrebno je:
- 5 šoljica brašna
- 4 šoljice šećera
- 3 jajeta
- 2 šoljice ulja
- 1 šoljica mleka
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 3 kasike kakaoa
- 500 g višanja (ili drugo voće koje imate)
- šećer u prahu (za posipanje)
Brze lisnate rolnice sa marmeladom
Priprema
- Otopiti zamrznuto lisnato testo, na sobnoj temperaturi jedno sat vremena.
- Lisnato testo zatim razvući na pobrašnjenoj površini, u oblik pravougaonika.
- Od testa praviti kvadrate 6-7 cm, pa u sredinu svakog kvadrata staviti malo bilo koje marmelade (pekmeza). Praviti rolnice.
- Pećnicu zagrejati na 180 stepeni i peći rolnice, dok ne izrastu i blago porumene.
- Pečene rolnice posuti prah šećerom.
Potrebno je:
- 500 g lisnatog testa - kupovnog
- omiljeni pekmez
- prah šećer (za posipanje rolnica)
Mafini sa borovnicama
Priprema
- Borovnice oprati i posušiti.
- Rernu ugrejati na 180 C. Pomešati brašno, šećer, sodu bikarbonu u sredini napraviti udubljenje.
- Otopljeni maslac, kratko izmiksati sa jajetom i malo soli, zatim dodati jogurt. Sve uliti u udubljenje od brašna. Kružnim pokretima zahvatati brašno i mešati, ali ne predugo.
- Namastiti i pobrašniti mafini kalupe, pa napuniti smesom. Peći oko 20-25 minuta.
- Kada je gotovo, izvaditi i ostaviti da odstoji 5 minuta, pa tek onda vaditi iz kalupa.
- Odozgo po želji posuti prah šećerom. Prijatno!
Potrebno je:
- 200 g borovnica
- 120 g otopljenog i ohlađenog maslaca
- 120 g šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 250 g brašana
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 300 g jogurta
- šećer u prahu (za posipanje)
Bajadera posno
Priprema
- Staviti šećer sa 1,5 dl vode, kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin. Kada se margarin istopi skloniti sa vatre. Dodati keks i orahe, sve sjediniti, podeliti na dva dela u jedan staviti 50 g čokolade (možete je predhodno otopiti), po želji u drugi deo malo ceđenog limun.
- U pleh (moj 20 x 25) staviti braon masu, pa svetlu i preliti čokoladnom glazurom.
- Glazura: 50 g čokolade, kašika šecera i vode, parče margarina.
Potrebno je:
- 400 g šećera
- 150 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 180 g margarina
- 100 g čokolade
- 1 kašika šećera
- 1 kašika vode
- malo margarina
Tuti fruti palačinke
Priprema
- Umutiti jaja sa šećerom i solju, pa doliti mleko. Kada se sjedini, dodati brašno i dobro izmešati.
- Sipati vodu i ulje i kada masa postane kompaktna, pržiti palačinke na vrelom ulju.
- U međuvremenu staviti voće u šerpu, sipati preko njega šećer i naliti vodom i kuvati, pola sata na tihoj vatri, odnosno dok sirup ne bude malo ređi nego za slatko.
- Kada se palačinke i fil ohlade, nanositi na palčinke fil od voća, saviti po malo palačinku sa obe strane, a zatim urolati.
- Čokoladu rastopiti sa uljem i mlekom.
- Staviti na tanjir, po dve umotane palačinke i preko njih kuglu sladoleda, a onda sve preliti čokoladom i sirupom iz voćnog fila. Uživajte :)
Za palačinke:
- 2 jajeta
- 2 dl mleka
- 1 dl ulja
- 2 dl vode
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 15 kašika brašna
Ostalo:
- 6 kugli sladoleda od vanile
Za fil:
- 100 g višanja
- 200 g kupina
- 10 kašika šećera
- 1 dl vode
Za preliv:
- 50 g čokolade
- 3 kašike mleka
- 2 kašike ulja
Kolač kao banini
Priprema
- Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i sve dobro sjediniti.
- Dobijeno testo nije jako gusto, kašičicom se vadi i stavlja u pleh. Praviti razmak izmedju keksa, jer će narasiti.
- Peći na 200 C oko 10 minuta.
- Spajti po dva keksa pekmezom. Najbolji su sa domaćim pekmezom od kajsija:) Meki su i ukusni!
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 4 šoljice ulja
- 4 šoljice šećera
- 9 šoljica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- pekmez od kajsija (ili po želji)
Čoko praline
Priprema
- Na niskoj temperaturi otopiti u slatkoj pavlaci čokoladu, margarin, vaniliju i šećer u prahu, pazite nesme da zakipi. Dodati mleveni keks i sve dobro sjediniti, ostaviti da se dobro ohladi.
- Praviti kuglice i svaku umočiti u otopljenu čokoladu, stavljati praline na papir za pečenje i pustiti da se čokolada stegne, pa ih još ako želite malo prošarate s čokoladnom glazurom.
Potrebno je:
- 100 ml slatke pavlake
- 150 g čokolade za kuvanje
- 100 g margarina
- 1 vanilin šećer (burbon)
- 80-150 g šećera u prahu (ovisi koliko volite, da vam je slatko)
- 100 g mlevene plazme
Za glaziranje pralina:
- 150 g čokolade
- 50 g margarina
- 1 kašika ulja
Princez torta
Priprema
- Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera, sokom od 1/2 limuna, 1 vanilin šećerom, pa dodati čvrsto umućen sneg od 8 belanaca. Umešati 180 g samlevenih oraha, 160 g samlevenih lešnika, 2 štangle strugane čokolade i 1 kašičicu brašna. Lagano promešati, podeliti na tri dela i peći svaki deo posebno.
- Nadev: 1 decilitar mleka skuvati sa 1 šipkom vanile. Posebno umutiti 3 žumanceta sa 3 kašike šećera, dodati u mleko, pa kuvati na pari dok se ne zgusne. Kad se ohladi, dodati sneg od 2 belanceta pomešana sa želatinom rastopljenim u kašičici toplog mleka.
Potrebno je:
- 11 jaja
- 11 kašika šećera
- 180 g oraha
- 160 g lešnika
- 2 štangle čokolade
- 1/2 limuna
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica brašna
- 1 dl mleka
- 1 šipka vanile
- 2 table belog želatina
Mramorna torta
Priprema
- Penasto umutiti 250 g butera sa 7 žumanaca. Dodati 1/2 kg šećera i 1 vanilin šećer. Mutiti otprilike 1/2 sata, dodati dve čaše za vodu mleka i 1/2 kg brašna, pa umešati čvrst sneg od 7 belanaca. Masu podeliti u dva dela, pa u jedan deo dodati dve velike kašike kakaoa. Namazati kalup za tortu, posuti ga brašnom, pa u njega sipati najpre jedan manji sloj bele mase, zatim red mase sa kakaom i tako ponavljati dok se masa ne utroši. Staviti tortu da se peče. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i preliti je glazurom.
- Glazura: 150 g šećera preliti vodom i staviti da provri. Umutiti 50 g butera sa 120 g rastopljene čokolade i jednom kašikom vode, pa sipati u šećer koji vri. Kuvati neprestano mešajući, dok se od mase ne pokažu konci. Skinuti s vatre, pa i dalje mešati dok se ne pojavi sjajna skramica. Ovom glazurom premazati tortu, pa ostaviti da se glazura osuši.
Potrebno je:
- 7 jaja
- 300 g butera
- 650 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 čaše za vodu mleka
- 1/2 kg mekanog brašna
- 2 kašike kakaoa
- 120 g čokolade