Wednesday, January 1, 2014

Štapići i zvezdice od oraha

Štapići i zvezdice od oraha


Priprema

  • Da biste napravili hrskavu podlogu, pospite brašno i šećer na radnu površinu. Isecite puter na veće komade i dodajte brašno i šećer zajedno sa žumancima. Brzo umesite sve sastojke u glatko testo, pokrijte i ostavite da odstoji na hladnom mestu oko 30 minuta.
  • Da biste napravili smesu od oraha, istopite puter, dodajte šećer i karamelizujte dok ne dobije svetlobraon boju, pri tom sve vreme mešajući. Dodajte mleko i ostavite da se kuva dok se sav karamelizovani šećer ne rastopi. Pomešajte orahe i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i stavite na hladno mesto.
  • Razvucite testo u pravougaoni oblik (veličine 30 x 20 centimetara) na pobrašnjavnjenu površinu. Koristeći kašiku jednako razmažite smesu od oraha preko testa i ostavite tako oko 30 minuta. Potom, koristeći mokar nož isecite testo na tračice oko 1 centimetra široke i 5 centimetara dugačke, ili isecite zvezdice i stavite na papir za pečenje.
  • Da biste napravili glazuru čvrsto ulupajte belance i dodajte šećer. Sipajte smesu u špric i time ukrasite štapiće i zvezde ili jednostavno nožem premažite glazuru preko keksića.
  • Pecite na 160 C na srednjoj polici prethodno zagrejane rerne oko 25 minuta.


Glazura:

  • 200 g šećera u prahu
  • 1 belance


Hrskava podloga:

  • 120 g višenamenskog brašna
  • 100 g putera
  • 2 žumanca
  • 30 g šećera u prahu


Smesa od oraha:

  • 80 g putera
  • 3/8 l mleka
  • 80 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenih oraha

No comments:

Post a Comment