Sunday, March 16, 2014

Hurmašice prave starinske

Hurmašice prave starinske


Priprema

  • Pjenasto umutiti, maslac, ulje, dodati jaje i sirće i još mikserom mutiti da se dobro upjeni. Zatim dodato brašno i prašak za pecivo. Tjesto je mekano, ali se ne ljepi za ruke.
  • Tijesto podjeliti na 20 komada hurmašica.
  • Oblikovati hurmašice.
  • Napraviti zaljev.
  • Hurmašica peći na 200 stepeni ili 180 stepeni zavisi od rerne oko 30 minuta. Oko 5 minuta ped kraj pečenja, napravite zaljev i kada provrije kuhate ga samo 1-2 minuta stavite limun isjećen na kolutove. Vručim zaljevom preliti hurmašice, takođe vruče. Polako ih preljevajte postepeno sa suskom u jednom momentu će se da dignu sa tepsije i tad su vam sigurno uspjele.
  • Ohladiti i spremne su za jelo.


Potrebno je:

  • 1 maslac
  • 7 kašika ulja
  • 1 jaje
  • 1/2 ljuske od jajeta sirćeta
  • 20-22 kašike brašna (zavisi od vrste brašna)
  • na vrh noža praška za pecivo
  • Šerbe:
  • 2 šolje šečera (šolja 2,5 dl)
  • 1 šolja vode
  • 1/2 limuna

No comments:

Post a Comment