Sunday, December 29, 2013

Turska baklava

Turska baklava


Priprema

  • Prvo skuvati šerbet: 1.200 g šećera i 1.100 g vode, pustiti da provri. Kada provri smanjiti temperaturu i kuvati još 15 minuta. Skinuti sa ringle staviti 3 vanilin šećera i ohladiti.
  • Samleti lešnik, badem, orah i pomešati. U to dodati 200 g kristal šećera. 250 g putera rastopiti i dodati 50 g ulja.
  • Prvu koru namazati mašavinom ulja i putera, preko staviti drugu, posuti mlevenim lesnikom, bademom i orasima. Lagano motati na tanju oklagiju, zatim jednu stranu oklagije čvrsto držati, a drugom rukom naborati, tj svući kore sa oklagije.
  • Ređati u podmazan pleh. Peći na 180 stepeni oko 50 min.
  • Vruće i pečene baklave iseći, zaliti šerbetom, ohladiti i uživati u ukusu. Prijatno!


Potrebno je:

  • 1 kg tankih kora
  • 250 g pečenih lešnika
  • 250 g pečenih badema
  • 250 g oraha
  • 250 g putera
  • 50 g ulja
  • 1.400 g kristal šećera
  • 3 vanilin šećera

No comments:

Post a Comment