Saturday, January 11, 2014

Čokoladni mus

Čokoladni mus


Priprema

  • U veću posudu za mućenje odvojiti belanca od žumanaca, čvrsto umutiti belanca sa vanilin šećerom i prstohvatom soli. U šerpi za kuvanje na pari se otope čokolade sa puterom na laganoj temperaturi.
  • Kada se čokolada otopila dodaju se žumanca i energično promešaju dok se ne sjedini masa. Na kraju se špatulom, laganim pokretima, da masa ostane penasta, meša kašika po kašika čokoladne mase sa umućenim belancima sve dok se mase ne sjedine.
  • Dobijeni mus se ulije u činije i sliži rashlađen sa šlagom.
  • Napomena: Za recept se koriste jaja koja se ne obrađuju termički i iz tog razloga moraju da budu sveža, jednodnevna jaja!
  • Desert treba konzumirati u roku od 2 dana i držati ga u frižideru.


Za mus:

  • 200 g crne čokolade
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 5 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 6 jaja
  • 50 g putera


Za šlag:

  • 4 kesice toping šlaga
  • 200 ml mleka
  • 2 kašike šećera u prahu

No comments:

Post a Comment