Wednesday, January 1, 2014

Ćuros

Ćuros


Priprema

  • Grejati vodu dok ne provri, pa smanjite vatru. U vodu umešati maslac, so, šećer, vanilin šećer, limunovu koru. Kada se maslac otopi, pomeriti posudu s vatre, pa uz stalno mešanje dodavati brašno. To lepo umutiti varjačom, pa u to mlako testo umešati jedno jaje i dobro ga sjediniti sa testom. Isti postupak ponoviti s preostalim jajima.
  • Nakon ovog postupka, testo će postati gusto i sjajno. Ostavite ga da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Zagrejati ulje za prženje.
  • U međuvremenu, testo stavite u špric sa otvorom oko 1 cm (može za tolumbe). Špricem istisnuti testo (dužine oko 20 cm) direktno u vruće ulje. Nemojte pržiti više od 3 istisnuta komada testa u isto vreme.
  • Testo pržiti dok ne postane zlatno žuto i hrskavo. Izvaditi ga i staviti na salvetu da upije višak masnoće. Kada se ohladi posuti šećerom u prahu.
  • Po želju možete otopiti ćokoladu, sa malo margarina i tako u tečnom stanju umakati ćuroše dok jedete.
  • Možete koristiti gotove prelive. Prijatno!


Potrebno je:

  • 40 g maslaca
  • malo soli
  • 150 g brašna tip 500 glatko
  • 3 jaja
  • 150 ml vode
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašičice šećera
  • limunova kora
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu (može uz to, otopljena čokolada za umakanje, po želji)

No comments:

Post a Comment