Tuesday, January 7, 2014

Karamel kolač sa bananama

Karamel kolač sa bananama


Priprema

  • Kora: Penasto umutiti jaja i šećer. Dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo i umutiti mikserom. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom, poslagati po dnu kolutove banane. Preliti ih pripremljenom smesom za koru i peći na 190 stepeni.
  • Fil: U šerpu sipati 300 g šećera i zagrevati na umerenoj temperaturi, dok se ne karamelizuje. Potom dodati toplu slatku pavlaku i nastaviti sa kuvanjem mešajući, dok karamel ne dobije potrebnu gustinu. Skloniti sa ringle, pa u topao fil dodati margarin. Promešati i ostaviti da se ohladi.
  • Umutiti šlag sa mlekom, pa dodati polovinu fila od karamele i promešati.
  • Na kraju pečenu koru premazati filom od karamela i šlaga, poslagati kolutove banana i premazati preostalom karamelom. Posuti rendanom čokoladom.


Za koru:

  • 1 banana
  • 4 jajeta
  • 1 šolja brašna
  • 1 dl ulja
  • 10 g cimeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike šećera


Za fil:

  • 300 g šećera
  • 2 dl slatke pavlake
  • 150 g margarina
  • 200 g šlaga
  • 2,5 dl mleka
  • 4 banane


Za dekoraciju:

  • 50 g čokolade

No comments:

Post a Comment