Wednesday, January 8, 2014

Klavir torta

Klavir torta


Priprema

  • Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera. Dodati 16 kašika mlevenih oraha, 2 štangle strugane čokolade, 5 kašika brašna i na kraju čvrsto ulupan sneg od 8 belanaca i 3 kašike šećera. Peći u šerpi od 6-7 litara. Ohlađenu tortu preseći na dva dela.
  • U većem četvrtastom plehu ispeći 2 patišpana od po 3 jajeta, 3 kašike šećera i 3 kašike brašna.
  • Tamni nadev: 400 g butera penasto umutiti. Zasebno, na tihoj vatri umutiti 4 cela jajeta sa 250 g šećera i 4 štangle čokolade. Dodati 200 g samlevenih oraha.
  • Beli nadev: 6 kašika branša razmutiti u malo mleka, pa zakuvati u ostatak od pola litra mleka. Ostaviti da se prohladi, pa umešati 400 g prethodno umućenog butera. Polovinu ove mase dodati u tamni nadev, a u beli dodati 10 kašika šećera u prahu i 2 kesice vanilin-šećera.
  • Sastavljanje torte: Prvu polovinu torte premazati belim nadevom. Patišpane poprskati rumom i premazati ih tamnim nadevom. Patišpan iseći u pantljike široke 2 santimetra. Prvu pantljiku uviti kao rolat i staviti na sredinu torte, a ostale pantljike uvijati oko nje, dok se ne pokrije cela kora. Ponovo premazati belim nadevom, pa odozgo staviti drugu koru. Spolja premazati tamnim nadevom.


Potrebno je:


  • 18 jaja
  • 17 kašika šećera
  • 16 kašika oraha
  • 6 štangli čokolade
  • 17 kašika brašna
  • 400 g butera
  • 250 g šećera
  • 200 g oraha
  • 1/2 l mleka
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • malo ruma

No comments:

Post a Comment