Wednesday, January 8, 2014

Žerbo torta

Žerbo torta


Priprema

  • U velikom pravougaonom plehu posebno ispeći 3 kore od po 5 belanaca, 150 g šećera, 150 g mlevenih oraha i kašike brašna. Ohlađene kore staviti na sto jednu pored druge, pa ih premazivati sa sledeća 3 nadeva.
  • Prvi nadev: Rumeno upržiti 320 g šećera, dodati 75 g butera i premazati sve tri kore.
  • Drugi nadev: Rastopiti 200 g čokolade sa 75 g butera, pa premazati sve tri kore preko prvog nadeva.
  • Treći nadev: Mutiti na pari 15 žumanaca sa 250 g šećera u prahu. Dodati sok od jednog limuna i kuvati dok se masa ne zgusne. Posebno umutiti 250 g butera sa 250 g šećera u prahu, pa pomešati sa ohlađenim kremom od žumanaca. Dobro izmešati, pa premazati sve tri kore preko drugog nadeva. Deo ovog nadeva ostaviti za premazivanje torte sa spoljne strane.
  • Nadevene kore stavljati jednu preko druge, premazati tortu spolja i posuti je orasima.


Potrebno je:


  • 15 jaja
  • 770 g šećera
  • 550 g oraha
  • 3 kašike brašna
  • 400 g butera
  • 200 g čokolade
  • 500 g šećera u prahu
  • 1 limun

No comments:

Post a Comment