Tuesday, January 7, 2014

Starinska ružičasta torta

Starinska ružičasta torta



Priprema

  • Pomešati brašno sa maslacem, jajetom i žumancem. Dodati prašak za pecivo, pa dodati onoliko mleka koliko je potrebno da se umesi glatko testo. Masu podeliti na sedam loptica, svaku razviti i peći na podmazanoj i brašnom posutoj poledini pleha. Pečene kore ređati jednu preko druge i prekriti salvetom da se tako hlade.
  • Za nadev skuvati mleko sa vanilom, šećerom i 130 g maslaca. Kada mleko provri, dodati orahe, dobro promešati i skloniti sud sa plotne. Ohlađenoj smesi dodati preostalih 200 g maslaca. Ovim nadevom spajati pečene kore. Preko gornje kore staviti neki teži predmet i ostaviti tortu da prenoći.
  • Sutradan, za glazuru, umutiti šećer sa vrućom vodom i nekoliko kapi ekstrakta crvene boje. Mutiti dok šećer ne počne da se peni, pa glazuru preliti preko torte.


Potrebno je:


  • 400 g brašna
  • 130 g maslaca
  • 1 žumance
  • 1 jaje
  • malo mleka
  • kesica praška za pecivo


Nadev:


  • 400 g mlevenih oraha
  • 1/2 l mleka
  • pola šipke vanile
  • 15 kašika šećera
  • 330 g maslaca


No comments:

Post a Comment