Baklava sa čokoladom
Priprema
- Samleti orahe/lešnike (može pečeni, a može i sveži), narendati čokoladu na sitno rende i sjediniti lepo.
- Svaku koru preklopiti prema sebi i po ivici kore stavljati dve kašike mešavine čokolade i oraha/lesnika i uviti u malu rolnu.
- Kada ste to zavrsili i poredali u pleh, iseći na male parčiće, potreban vam je baš oštar nož da se baklavice ne bi "spljeskale" dok ih pritiskate prilikom sečenja.
- Kad ste i to uradili, zalijte ih ravnomerno blago istopljenim maslacem/margarinom i pecite 10 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 150 stepeni, pecite dok se ne zarumene.
- Za to vreme ukuvajte sirup - šerbet od šećera, vode, soka od limuna i vanilin šećera, ali samo da baci nekoliko ključa.
- Zaliti vruću baklavu vrućim šerbetom (ovo je jako važno) i kada se malo prohladi, okrenite baklavice i na drugu stranu da ravnomerno upiju.
- Kombinacije su moguće. Ako volite jače ukuse moja preporuka je lešnik/maslac, blaža, ali takođe ukusna varijanta je orasi/margarin. Takođe, lepo ide i orasi/maslac. No, da ne smaram previše, sami se odlučite koja vam kombinacija najviše odgovara.
Potrebno je:
- 500 g tankih kora
- 100 g čokolade za kuvanje/mlečne
- 200 g oraha/lešnika/badema
- 250 g maslaca/margarina
- 1 kg šećera
- 1/2 l vode
- sok od pola limuna
- 1 kesica vanilin šećera
No comments:
Post a Comment