Krempita sa domaćim lisnatim korama
Priprema
- Lisnata kora: U posudu ulijte hledne vode, ulje, šećer i so. Zatim sipati po malo brašna i mešati sve vreme dok se ne dobije lepo mekano testo. Tako najlakše se vidi koliko treba brašna. Podeliti testo na dva dela, jer vam trebaju dve kore.
- Postupak sa jednom korom: Razvite oklagijom testo i na njega premazati rastopljen margarin. Preklopiti testo sa sve četiri strane ka unutra. Najbolje prvo gornju stranu, pa donju i onda levu, pa desnu. Staviti testo u frižider 20-tak minuta.
- Izvaditi testo iz frižidera i rastanjti ga. Opet namazati ga margarinom, preklopiti i ostaviti u frižider 20-tak minuta. Ponoviti postupak još jednom. Razvite ga još jednom u pravougaonik. Testo staviti na pek papir.
- Zagrejati rernu na najače i staviti hladno testo u rernu. Temperaturu smanjiti na 200 stepeni.
- I Krem: Od litru hladnog mleka, odvojite malo i umešajte sa pudingom i šećerom. Ostatak mleka prokuvati (da ne vri) i sipati polako razmućenu smesu u mleko uz stalno mešanje. Kuvati malo, paziti da se ne stvore grudvice. Kada je gotovo, skloniti sa vatre i dodati komadić margarina (umešati u napravljen puding).
- Ostaviti da se potpuno ohladi.
- U posudu izmiksajte omekšani margarin. Kada se puding ohladio, dodavati ga polako u margarin (pošto je tvrd, vaditi kašikom). Sve vreme mešati mikserom.
- II Krema: Sipati šlag u prahu i staviti oko 1 dl kisele vode. Mešati mikserom do čvrste kreme. Ako je potrebno, dodati još kisele vode.
- Na tacnu staviti prvu koru i premazati je I kremom, zatim premazati II kremu tj. šlag i preklopiti drugom korom. Posuti prah šećerom.
- Napomena: Kore razviti što tanje, jer će narasti. Ne morate nabrašniti podlogu, na kojoj teglite testo posle premazivanja margarinom, zato što je testo masno. Prijatno!
Lisnata kora:
- 3 dl hladne vode
- 1 dl ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kg mekog brašna (ako je tvrdo brašno, onda ide manje brašna)
- 250 g margarina (za premazivanje)
Dekoracija:
- prah šećer
I Krem:
- 1 l mleka
- 4 pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
- 250 g margarina
II Krem:
- 400 g šlaga
- po potrebi kisela voda (da bude čvrst sneg)
No comments:
Post a Comment