Kalem konca posni kolač
Priprema
- Umutiti mikserom margarin sa šećerom u prahu i dodati mlevenu crnu kafu, mleveni muskatni oraščić i kakao, pa dodati brašno. Zamesiti rukom meko, glatko testo.
- Rastanjiti testo što tanje na radnoj površini i seći trake, da se obavije modla za sam rolne. Da ne bi bili preveliki kolači, obavijala sam ih do polovine dužine modlica, počevši od užeg kraja.
- Kada se testo obavije oko modle, odseći višak testa, pa ga valjati po radnoj površini, zajedno sa modlom, da bi se krajevi spojili, kako se ne bi razdvojili pri pečenju.
- Zatim nožem odseći višak testa sa obe strane i obložene modle stavljati na pek-papir u pleh.
- Peći na 160 C oko 10 minuta, a kada se malo prohlade, rukavicom ili krpom pridržavati slobodan kraj modle, a drugom rukom paažljivo skidati pečene valjke.
- Od pola litra sojinog mleka odvojiti 1,5 dl i u njemu razmutiti puding u prahu.
- Ostatak mleka i šećer staviti da provri, isključiti plotnu i skinuti na stranu, pa u mlazu sipati razmućen puding, mešajući varjačom. Vratiti posudu na toplu plotnu i kuvati do zgušnjavanja, stalno mešajući. Kada se zgusne, dodati izlomljenu čokoladu, mešati dok se čokolada ne istopi i sjedini, pa ostaviti da se hladi, povremeno mešajući, da se ne uhvati korica na gornjoj površini.
- U posebnu šerpu staviti margarin da se otopi, pa dodati narendanu šargarepu, poklopiti i dinstati oko 6-7 minuta uz povremeno mešanje, dodati narendane jabuke i sve dinstati još oko 6-7 minuta. Kada je masa izdinstana, dodati mlevene orahe i keks, izmešati i ostaviti da se ohladi.
- Obe ohladjene mase sastaviti mućenjem mikserom.
- Svaki valjak napuniti nadevom. U posudu staviti čokoladu, kockicu margarina, vodu i secer i otopiti za glazuru.
- Napunjene valjke umakati u glazuru od čokolade sa oba kraja, pa čokoladni deo u kokos u posebnoj činijici. Staviti šećer u prahu u posudu, nasuti nekoliko kapi ulja i zaliti sa par kašičica vrele vode, mešajući, da se dobije gusta plastična masa. Masu staviti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, probušiti malo vrh vrećice i po slobodnom delu valjka, izmedju čokoladnih krajeva, povlačiti paralelne niti, koje imitiraju beli konac na kalemu. Drugom delu šećerne mase dodati kakao ili ostatak čokoladne glazure, izmešati i izvlačiti tamne niti po valjku (može i ekstrat jagode ili maline za rozen konač).
Testo:
- 450 g brašna
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 5 kašike mlevene crne kafe
- 1/2 mlevenog muskatnog oraščića
- 1 kašičica kakaoa
Dekoracija krajeva kalema:
- 100 g čokolade
- 30 g margarina
- 2 kašike šećera kristal
- 4 kašike vode obične
- 100 g kokosovog brašna
Punjenje:
- 0,5 l sojinog mleka
- 100 g pudinga od čokolade
- 200 g šećera kristal
- 2 jabuke
- 2 šargarepe
- 250 g margarina
- 100 g čokolade
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenog keksa
Dekoracija niti konca:
- 80 g šećera u prahu
- malo ulja
- malo vode vrele
- malo kakaoa 1/2 kašičice
No comments:
Post a Comment