Ekstra šampita
Priprema
- Umutiti 10 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i mleko. Staviti u podmazan pleh da se ispeče.
- Za to vreme staviti da prokuva 750 g šećera, sa 14 kašika hladne vode. Kada se pojave mehurići, kuvati još tačno 2 minuta.
- Za to vreme mutiti bez prestanka, 10 belanaca, da se dobije čvrsta pena, dodati 10 kašika šećera, jednu po jednu kašiku i mutiti, dok voda sa šećerom ne prokuva. Zatim dok belanca mutite, dodavati prokuvanu vodu u jednom mlazu. Mutiti tako još 5-7 minuta.
- Na ohladjenu piškotu nafilovati šampitu, mazati red po red. Istopiti čokoladu na malo ulja i premazati preko šampite. Čokolada se može i narendati.
- Vodite računa da uzmete što dublju činiju, jer belanca rastu kad se dodaje vruća voda.
- Šampita je kao u poslastičarnici, veoma ukusna i ukoliko pratite recept ne može da ne uspe. Uživajte i prijatno!
Potrebno je:
- 10 jaja
- oko 1 kg šećera
- 14 kašika hladne vode
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 kašika ulja
- 5 kašika mleka
- 100 g čokolade za kuvanje
No comments:
Post a Comment