Osvežavajući kolač sa breskvama
Priprema
- Testo: Penasto umutiti 5 žumanca sa 10 kašika šećera, izrendanu koricu jednog limuna, dodati omekšali margarin; u sjedinjenu masu dodati 10 kašika brašna. Testo je kremasto, kašikom vaditi i rasporediti ga tanko po tepsiji, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje-papir neophodan, radi lakšeg vađenja celokupne mase kada bude ispečena.
- Fil voćni: Neposredno pre izrade testa, u ušpinovanovati breskve isečene na kolutove zajedno sa limunom, takođe isečenim na kolutove, kome smo prethodno izrendali koru, po izboru dodati i neko drugo voće...šljive, kruške, jabuke...breskve su osnova.
- Fil od belanaca: Umutiti čvrsti šne od 5 belanaca i 15 kašika šećera, u toku mućenja dodati 1 kašiku sirćeta-alkoholnog. Ne znam zašto, ali uvek upali da belanca dobiju na čvrstini... :-)
- Dok se voćni fil hladi, izraditi testo i staviti da se peče. Na polupečeno testo poređati voće i šne od belanaca. Vratiti u rernu i peći još 20-tak minuta.
- Prohladjen kolač pomoću papira pažljivo prebaciti na tacnu i po želji ukrasiti šlagom. Belanca su odozgo napravila koricu, ko za puslicu, a unutra su mekana kao manchmelow. Fil od breskvi osvežava, a kolutovi limuna, daju poseban šmek.
- Testo je tanko, spada u sipkava testa, još bolje je kad odstoji, ako vam to uspe...kod mene kolač nikad ne stigne da "odstoji". PRIJATNO !!!
Potrebno je:
- 125 g margarina
- 5 jaja
- 25 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- breskve
- 1 limun
- 1 kašika sirćeta
- po želji šlag za ukrašavanje
No comments:
Post a Comment