Doboš torta
- -Na dno pleha staviti papir za pecenje.Cokoladu rastopiti na pari, umešati rastopljen maslac, dodati žumanca i vanil-šecer. Dobro izmešati.
- - Ulupani cvrst sneg od 10 belanaca i malo soli, a zatim dodati šecer. Ulupati sneg dodati u cokoladnu smesu. Polako dodavati brašno.
- - Smesu sipati u pripremljeni pleh i peci na 180°C tridesetak minuta. Izvaditi iz rerne i nožem odvojiti testo od pleha. Ostaviti da se ohladi u plehu, tek onda tortu izvaditi i preseci na dva dela.
- - Za fil rastopiti na pari cokoladu, dodati pavlaku, šecer, vanil-šecer i sirup. Kuvati lagano sve dok se sastojci ne sjedine. Mešati konstantno. Kada se cokolada rastopi, prebaciti na zagrejanu plotnu i ostaviti da smesa vri 5 minuta.
- - Umutiti jaje sa 3 kašike cokoladnog fila. Ovo, zatim dodati ostalom filu, dobro promešati. Kuvati, uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne; ne dopustiti da smesa vri. Ostaviti da se fil hladi. Zagrejati džem, tako da se otopi. Jednu koru namazati džemom, staviti drugu koru i namazati tortu sa strane. Tortu brzo premazati filom nožem široke oštrice i hladiti u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.
Potrebno je:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 120 g maslaca
- 8 jaja
- 2 kašičice vanilin šećera
- 2 belanca
- prstohvat soli
- 180 g šećera u prahu
- 120 g brašna
- 220 g džema od kajsija
- Fil od čokolade:
- 90 g čokolade za kuvanje
- 2,25 dl slatke pavlake
- 230 g šećera
- 2 kesice vanil-šećera
- 1 kasičica zlatnog sirupa ili tečne glukoze
- 1 jaje
Priprema:
- - Penasto umutiti belanca, lagano dodavati šećer i jedno po jedno žumance. Kada je masa penasta, dodati joj jednu po jednu kašiku brašna, uz neprestano mešanje. Od ove mase peći deset kora u posebnom plehu za doboš tortu.
- - U međuvremenu, ulupati cela jaja sa šećerom u prahu i kuvati na pari. Kada krem počne da se zgušnjava, dodavati omekšalu čokoladu i kuvati još kratko vreme na pari. Ostaviti da se ohladi. Maslac penasto umutiti i dodavati mu jednu po jednu kašiku ohlađenog krema. Ovim nadevom premazati svaku koru i ređati ih jednu na drugu.
- - Gornju koru preliti ušpinovanim šećerom zlatnožute boje, pa kada se glazura učvrsti, vrelim nožem seći na režnjeve.
Potrebno je:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika brašna
Fil:
- 8 jaja
- 400 g šećera u prahu
- 200 g čokolade
- 500 g maslaca
Glazura:
- 250 g ušpinovanog šećera
No comments:
Post a Comment