Starinska ružičasta torta
Priprema
- Pomešati brašno sa maslacem, jajetom i žumancem. Dodati prašak za pecivo, pa dodati onoliko mleka koliko je potrebno da se umesi glatko testo. Masu podeliti na sedam loptica, svaku razviti i peći na podmazanoj i brašnom posutoj poledini pleha. Pečene kore ređati jednu preko druge i prekriti salvetom da se tako hlade.
- Za nadev skuvati mleko sa vanilom, šećerom i 130 g maslaca. Kada mleko provri, dodati orahe, dobro promešati i skloniti sud sa plotne. Ohlađenoj smesi dodati preostalih 200 g maslaca. Ovim nadevom spajati pečene kore. Preko gornje kore staviti neki teži predmet i ostaviti tortu da prenoći.
- Sutradan, za glazuru, umutiti šećer sa vrućom vodom i nekoliko kapi ekstrakta crvene boje. Mutiti dok šećer ne počne da se peni, pa glazuru preliti preko torte.
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 130 g maslaca
- 1 žumance
- 1 jaje
- malo mleka
- kesica praška za pecivo
Nadev:
- 400 g mlevenih oraha
- 1/2 l mleka
- pola šipke vanile
- 15 kašika šećera
- 330 g maslaca
No comments:
Post a Comment