Božićni kolač
Priprema
- Staviti brašno u posudu i napraviti udubljenje u sredini. U udubljenje sipati mlako mleko i suvi kvasac pa sve dobro promešati i testo ostaviti da stoji na toplom mestu sve dok se ne pojave mehurići.
- Šipku vanile raseći po dužini i izvaditi središnji deo. Po testu posuti šecer, so, središnji deo vanile i komadiće maslaca. Sve mesiti rukama dok se ne dobije glatka masa. Formirati loptu od testa i ostaviti je da stoji prekrivena vlažnom krpom najmanje jedan sat na toplom mestu.
- U međuvremenu potopiti suvo grožđe u rum, a kandirano voce iseći.
- Testo sa kvascem razviti na dasci posutoj brašnom na 2 cm debljine. Posuti ga suvim grožđem, seckanim voćem i pahuljicama od žitarica sa voćem.Za nadev pomešati marcipan sa mlevenim pistacijama i likerom. Oblikovati uži rolat pa ga staviti na sredinu testa. Sve uviti u rolat, a krajeve dobro pričvrstiti. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici.
- Pečen kolač obilno posuti šećerom u prahu.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 1/8 l mleka
- kesica suvog kvasca
- šipka vanile
- 75 g šećera
- pola kašičice soli
- 200-250 g maslaca
- 150 g suvog grožđa
- čašica ruma
- 100 g kandiranog voća
- 75 g seckanih badema
- 100 g pahuljica od žitarica sa voćem
Nadev:
- 100 g marcipana
- 25 g mlevenih pistacija
- 2 kašike likera
Za ukrašavanje:
- šećer u prahu
No comments:
Post a Comment