Starinski kolač sa višnjama
Priprema
- Mleku dodati so i staviti da provri. Smanjiti temperaturu i dodati griz, uz neprestano mešanje. Kuvati 3-4 minuta. Umutiti puter sobne temperature, žumanca, istruganu koru limuna, kristal i vanilin šećerom.
- Dodati badem i sjediniti sa još vrućom masom griza. Vrućoj masi dodati i dobro umućena belanca i očišćene višnje pomešane sa 1 kašikom griza.
- Pažljivo promešati, izručiti u pleh, postavljen papirom za pečenje i staviti da se peče.
- Peći na 200°C stepeni 10 minuta, smanjiti temperaturu na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 30-35 minuta. Pečen kolač ostaviti 10 minuta u plehu, a zatim prebaciti na tacnu za serviranje i ostaviti da se ohladi.
Potrebno je:
- 1 kg višanja
- 1/2 l mleka
- so (na vrh noža)
- 5 kašika griza
- 65 g putera
- 5 kašika šećera
- 3 kašike mlevenih badema
- 1 limun (kora)
- 4 žumanca
- 4 belanca
- 1 kašika griza
No comments:
Post a Comment