Crostata sa jabukama, medom i čokoladom
Priprema
- U prosejano brašno dodati so i izmešati. Napraviti udubljenje i staviti hladnu mast, mileram, žumance, šećer u prahu i narendati koru limuna, pa brzo zamesiti meko, glatko testo.
- Staviti u prozirnu foliju u frižider oko 1 sat.
- Dok testo u frižideru odmara, pripremiti nadev – izrendati jabuke i preko njih, iscedjen preliti sok od jednog limuna.
- U 1 dl mleka razmutiti puding, a ostatak mleka i šećer staviti da provri. Kada provri, isključiti plotnu, dodati jabuke, pa u tankom mlazu izručiti razmućen puding, mešati kratko da se zgusne i ostaviti da se ohladi.
- Izvaditi testo iz frižidera i rastanjiti na papiru za pečenje, pa preneti u tepsiju, izdižući prstima testo, uz rubove tepsije (moja je prečnika oko 45 cm), pa koru malo izbosti viljuškom.
- Testo ravnomerno premazati medom. Preko meda, rasporediti prohladjen nadev od jabuka. Odozgo narendati čokoladu.
- Peći na 180 C oko 20 minuta, po potrebi prekriti sredinu tepsije alu-folijom, da ne pregori.
Testo:
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 žumance
- 250 g svinjske masti
- 120 g šećera u prahu
- 1,5 dl milerama
- kora od 1 limuna
Premaz preko testa:
- 4-5 kašike meda
Nadev:
- 0,5 l mleka
- 200 g šećera
- 100 g pudinga od vanile
- 500 g jabuka rendanih
- sok od 1 limuna
- 80 g čokolade
No comments:
Post a Comment