Ledeni koh od griza sa karamelom
Priprema
- U 1l mleka ukuvati 8 kašika griza i 2 kašike šećera. Ulupati sneg od 8 belanaca, i to umesati u prethodno skuvani griz (dok je vruće).
- Zatim dobro i lagano izmešati i staviti u navlaženi kalup (može onaj veliki od kuglofa, a možete i sipati u posebne posudice kao što sam ja).
- Karamel preliv: 240 g šećera pržiti i kada potamni dodati malo vrele vode (pola čase jogurta otprilike) i kuvati dok se karamel ne istopi u vodi.
- Pomešati 8 žumanaca sa 2 kasike brašna i u to usuti 1l mleka i zajedno izmešati. Ovu smesu sipati na karamel-smesu, i kuvati dok se malo ne zgusne.
- Preliv kao i beli deo sa grizom držati u frižideru minimum 5h da se dobro ohladi.
- Kada se sve ohladi, sluziti tako što ćete beli deo da izvrnete iz kalupica (ili velikog kalupa) i prelijete sa određenom količinom karamel preliva.
- Poslastica je jako jednostavna, a jako ukusna. Hladna i puna ukusa karamele. Idealna za leto!
Potrebno je:
- 2 l mleka
- 8 supenih kašika griza
- 2 supene kašike šećera
- 240 g šećera
- 8 jaja
- 2 kašike brašna
No comments:
Post a Comment