Žerbo torta
Priprema
- U velikom pravougaonom plehu posebno ispeći 3 kore od po 5 belanaca, 150 g šećera, 150 g mlevenih oraha i kašike brašna. Ohlađene kore staviti na sto jednu pored druge, pa ih premazivati sa sledeća 3 nadeva.
- Prvi nadev: Rumeno upržiti 320 g šećera, dodati 75 g butera i premazati sve tri kore.
- Drugi nadev: Rastopiti 200 g čokolade sa 75 g butera, pa premazati sve tri kore preko prvog nadeva.
- Treći nadev: Mutiti na pari 15 žumanaca sa 250 g šećera u prahu. Dodati sok od jednog limuna i kuvati dok se masa ne zgusne. Posebno umutiti 250 g butera sa 250 g šećera u prahu, pa pomešati sa ohlađenim kremom od žumanaca. Dobro izmešati, pa premazati sve tri kore preko drugog nadeva. Deo ovog nadeva ostaviti za premazivanje torte sa spoljne strane.
- Nadevene kore stavljati jednu preko druge, premazati tortu spolja i posuti je orasima.
Potrebno je:
- 15 jaja
- 770 g šećera
- 550 g oraha
- 3 kašike brašna
- 400 g butera
- 200 g čokolade
- 500 g šećera u prahu
- 1 limun
No comments:
Post a Comment