Nedeljni mlečni hleb
Priprema
- Izmešati svež kvasac sa mlekom i ostaviti na toplom mestu dvadesetak minuta.
- Mikserom izmešati brašno i so, dodati rendanu limunovu koru, rastopljeni maslac, šećer i na kraju smesu sa kvascem. Mešati dok testo ne postane glatko i elastično. Dodatr suvo grožđe. Posudu pokriti vlažnom kuhinjskom krpom toslaviti jedan i po sat na toplom mestu, da se digne i udvostruči.
- Testo izručiti na površinu posutu brašnom i mesiti dok ne postane glatko i elastično. Oblikovati u veknu i staviti na namazani papir za pečenje. Ostaviti još 45 minuta na toplom mestu.
- Veknu namazati ulupanim jajima i peći na 200°C, 1 sat. Ostaviti da se hladi na tacni. Servirati uz kafu.
Potrebno je:
- 15 g svežeg kvasca
- 1,75 dl mlakog mleka
- 280 g brašna
- 1/4 kašičice soli
- narendana kora limuna
- 40 g rastopljenog maslaca
- 50 g šećera
- 1 jaje, ulupati sa 2 kašičice vode
- 3 kašike suvog grožđa
No comments:
Post a Comment