Hurmašice prave starinske
Priprema
- Pjenasto umutiti, maslac, ulje, dodati jaje i sirće i još mikserom mutiti da se dobro upjeni. Zatim dodato brašno i prašak za pecivo. Tjesto je mekano, ali se ne ljepi za ruke.
- Tijesto podjeliti na 20 komada hurmašica.
- Oblikovati hurmašice.
- Napraviti zaljev.
- Hurmašica peći na 200 stepeni ili 180 stepeni zavisi od rerne oko 30 minuta. Oko 5 minuta ped kraj pečenja, napravite zaljev i kada provrije kuhate ga samo 1-2 minuta stavite limun isjećen na kolutove. Vručim zaljevom preliti hurmašice, takođe vruče. Polako ih preljevajte postepeno sa suskom u jednom momentu će se da dignu sa tepsije i tad su vam sigurno uspjele.
- Ohladiti i spremne su za jelo.
Potrebno je:
- 1 maslac
- 7 kašika ulja
- 1 jaje
- 1/2 ljuske od jajeta sirćeta
- 20-22 kašike brašna (zavisi od vrste brašna)
- na vrh noža praška za pecivo
- Šerbe:
- 2 šolje šečera (šolja 2,5 dl)
- 1 šolja vode
- 1/2 limuna
No comments:
Post a Comment