Oblande sa eurokremom drugi nacin
Priprema
- Pomeđati sastojke iz I dela i kuvati fil. Kada je fil kuvan dodati sastojke iz drugog dela (bez oblandi) i mešati dok se margarin ne istopi i sve sjedini. Odmah filovati dok je vruće. Staviti preko oblande nesto teško i ostaviti da prenoći.
I deo
- 24 kašika šećera
- 24 kašika mleka
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaa
II deo:
- 1 margarin
- 400 g eurokrema
- 1 pakovanje oblandi
Kolač sa dunjama i jabukama
Priprema
- Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca pa brašno. Izmešati i usuti u pleh (37x25) obložen papirom za pečenje. Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu koru ne vaditi iz pleha, samo skloniti papir.
- Dunje i jabuku očistiti i iseći na sitne komade.
- U šerpu usuti vodu i šećer pa kad proključa, kuvati još 5 minuta. Dodati voće, kuvati još 10ak minuta pa skloniti sa ringle.
- Nekoliko kašika sirupa preliti preko kore pa poredjati voće.
- Sirup vratiti na ringlu. Kad proključa, skuvati puding od vanile razmućen sa malo hladne vode. Kuvati 2 minuta i preliti preko voća.
- Kad se dobro ohladi, ukrasiti umućenim šlagom (100 g šlaga i 200 ml vode ili mleka).
Kora:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
Fil:
- 1 l vode
- 250 g šećera
- 2 veće dunje
- 1 veća jabuka
- 2 pudinga od vanile
I još:
- 100 g šlaga
- 200 ml vode ili mleka
Slatka harmonika pita
Priprema
- Fil: Sastojke za fil umutiti. Svaki list kore uviti kao harmoniku, ustvari isplisirati širine da bude 2 cm. Svaki isplisiranu koru stavljati u pleh jednu do druge. Po jednu kašiku fila rasporediti u svaki deo savijene kore. Preostali fil premazati složenu pitu, iseći koso pitu u odnosu kako smo složili u pleh, i staviti da se peče. Za sirup: Skuvati šećer i vodu ne da bude mnogo gusto, dodati limun i preliti pečenu pitu.
Fil:
- 3 jajeta
- 1 čaša (od 2,5 dl) šećera
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša gazirane vode
- 2 dl ulja
- 200 g krupno mlevenih oraha
- 100 g mlevena keksa
Sirup:
- 400 g šećera
- 3 dl vode
- 1 kriška limuna
- 500 g kora za pitu
Simply the best
Priprema
- Umutiti jaja i vanilin šećer, dodati mlijeko, brašno i so, umutiti, pa dodati i vodu. Sve dobro umutiti, pa peći palačinke. Svaku palačinku premazati nutellom, posuti mljevenom plazmom i mljevenim orasima, zarolati ili preklopiti, preliti otopljenom čokoladom i posuti mljevenim orasima.
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 300 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 300 ml vode
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Još:
- proizvoljne količine nutelle
- mljevene plazme
- mljevenih oraha
- otopljene čokolade
Kuglof
Priprema
- Umutiti jaja sa šećerom i dodati ulje, jogurt i brašno pomesano sa praškom za pecivo. Odvojiti polovinu mase i dodati kakao. Kalup za kuglof premazati margarinom. Ukalup za kuglof sipati belu masu a preko nje crnu. Peći na 200 C oko 35 minuta. Ohlađeno posipati šećerom u prahu.
Testo
- 4 jajeta
- 1 čaša jogurta
- 1,5 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 3 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- 50 g šećera u prahu
Kolač sa jabukama
Priprema
- Dobro umutiti žumanca pa dodati šećer i margarin i mutiti, zatim dodati mleko brašno i prašak za pecivo. Smesu peći 20 minuta na 180 stepeni.
- Pečenu koru namazati marmeladom.
- Izdinstati jabuke, šećer i cimet, dinstati 20-tak minuta i zatim staviti preko marmelade.
- Umutiti slag od belanaca i namazati preko jabuka.
- Staviti u rernu da se peče jos 15-tak minuta.
- Izvaditi iz rerne i kada se prohladi staviti ga u frižider da se dobro ohladi. Seći na kocke i služiti.
Kora:
- 6 žumanaca
- 125 g margarina
- 125 g šećera
- 200 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 10 kašika mleka
Fil:
- 6-7 jabuka
- 2 kašike šećera
- 3 kašike marmelade
- 1 kesica cimeta
Car baklava
Priprema
- Prvo napraviti preliv:kuhati vodu i šećer, pa dodati vanilin šećer i kuhati na laganoj vatri oko 6 minuta. Zatim skloniti sa vatre. Umutiti bjelanca sa 3 kašike šećera. Posebno umutiti i žumanca sa 3 kašike šećera. Sjediniti, pa dodati brašno, ribanu čokoladu, mljevene orahe i rum. Sve lagano izmješati. Pleh premazati puterom, pa redati 4 kore (svaku poprskati sa otopljenim puterom i uljem). Zatim preliti fil, pa redati i preostale 4 kore, koje takođe premažemo puterom i uljem. Reckavim nožem režemo baklavu uzdužno. Pokrijemo folijom, pa stavimo da se peče na srednjoj temperaturi. Nakon 15-20 minuta izvadimo baklavu, režemo i poprijeko, pa vratimo u pećnicu bez folije, da se peče dok ne porumeni. Pečenu baklavu zaliti hladnim prelivom, čekati da baklava upije mali dio preliva, pa tek onda zaliti još. Ostaviti da se ohladi, pa servirati.
Potrebno je:
- 8 listova kora za baklavu
- 4 jajeta
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 100 g čokolade za kuhanje
- 250 g mljevenih oraha
- 1 kašika ruma
- 125 g otopljenog putera
- 3 kašike ulja
Preliv:
- 600 g šećera
- 500 ml vode
- 1 vanilin šećer
Moje praline
Priprema
- U 150 ml mleka dodajte šećer i prokuvajte. Dodajte lešnik, badem, suve smokve i suve šljive (sitno iseckane). Smesu dobro promešajte, sklonite sa vatre i ohladite.
- Maslac zagrejte-dok ne prestane da peni. Pomerite sa strane i dodajte čokoladu za kuvanje-iseckanu. Mešajte dok se masa ne sjedini.
- U papirne korpice ulijte malo smese sa čokoladom.
- Napravite kuglicu od smese suvog voća,lešnika...i stavite je u korpicu preko čokolade.
- Svaku korpicu zalijte sa preostalom čokoladom, i dobro ohladite
Potrebno je
- 150 ml mleka
- 100 g šećera
- 100 g mlevenih lešnika
- 100 g mlevenih badema
- 100 g suvih smokava
- 100 g suvih šljiva
- 100 g maslaca
- 300 g čokolade za kuvanje
Čoko bomba
Priprema
- Izmutiti žumanca sa šećerom pa dodati margarin (koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi). Otopiti čokoladu pa je dodai prethodnoj smesi. Zatim dodati i brašno sa praškom za pecivo. Posebno umutiti belanca pa dodati i njh. Rernu smo prethodno zagrejali na 180 stepeni. Staviti u tepsiju namazanu uljem i peći na 180 stepeni 20 minuta.
- Gotov biskvit ostaviti da se malo ohladi i zatim ga preliti ugrejanim mlekom i šećerom.
- Staviti slatku pavlaku da se kuva na pari i dodati izlomljenu čokoladu te mesati dok se čokolada skroz ne otopi. Mešati sve dok se ne dobije homogena smesa. Ostaviti malo da se prohladi pa zatim preliti preko biskvita i ostaviti u zamrzivač na sat i po vremena da se stegne.
Biskvit:
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 100 g margarina
- 150 g čokolade za kuvanje
- 4 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
Za preliv biskvita:
- 100 ml mleka
- 2 kašike šećera
Fil:
- 600 ml slatke pavlake
- 150 g čokolade za kuvanje
- 100 g mlečne čokolade
Mafini čokolada višnje
Priprema
- Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati jogurt i ulje. Dobro umutiti. Dodati brašno izmešano sa kakaom i praškom za pecivom, pa mutiti dok se sastojci ne sjedine. Dodati višnje, vanilin šećer i lomljenu čokoladu.
- Pleh obložiti papirnim korpicama, pa sipati testo. Testo je malo tvrdje, pa možete napuniti korpice skoro do vrha. Peći oko pola sata na 150 stepeni.
- Prohladjenje mafine umakati u glazuru od čokolade ili ih prelivati glazurom koju ćete pripremiti na uobičajen način. Ukrasiti po želji.
Potrebno je:
- 2 jajeta
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja šećera
- 3 šolje brašna
- 3/4 šolje ulja
- 2 šake oceđenih višanja
- 1 kašika kakao
- 100 g lomljene čokolade
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Glazura:
- 100 g čokolade
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica margarina
- 2 kašike mleka
Keksići sa orasima
Priprema
- Umutiti margarin, šećer, jaja i pavlaku. Dodati ulje i orahe, pa postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, dok se ne dobije smjesa koja se ne lijepi za ruke. Tako pripremljeno tijesto ostaviti u frižider na sat vremena. Puniti tijestom modlice, ili tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i kalupima vaditi oblike. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 20 minuta. Vaditi iz modlica, posuti šećerom u prahu.
Potrebno je:
- 1 margarin
- 1 šolja ulja
- 1 šolja šećera
- 2 jajeta
- 2 kašike pavlake
- 2 šolje mljevenih oraha
- 1/2 praška za pecivo
- po potrebi brašna
- za posipanje šećer u prahu
Dvobojni plazma rolat
Priprema
- Kora: Izmesajte plazmu, šećer u prahu, mlevene bademe i krem. Dodajte kafu i sve ručno izmesati...
- Fil: Mikserom penasto umutiti maslac, šećer u prahu i kakao.
- Koru od plazme razvuci da bude debljine oko 0,5 cm. Preko nje namazite fil. Urolajte rolat i ostavite ga u frižideru sat vremena. Seći po želji.
Za koru:
- 250 g mlevene plazme
- 100 g badema
- 100 g šećera u prahu
- 2 dl skuvane jake kafe
- 100 g belog krema
Fil:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 6 g kakaa
Čoko kočke bez jaja
Priprema
- Sve sastijke za testo pomešati varjačom i staviti u pravougaoni pleh u već zagrejanu rernu na 200 C da se peče pola sata. Za to vreme na pari istopiti i dobro izmesati sve sastojke za glazuru da se dobro sjedine. Kada je kolač pečen, na vruć kolač preliti vruću čokoladu. Seći na kocke. Može se jesti i toplo i hladno.
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje šećera
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike kakaa
- 2 šolje jogurta
- 1/2 šolje ulja
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 100 g margarina
- 5 kašika šećera
- 10 kašika mleka
Krema sa kivijem
Priprema
- Kivi oljuštiti, izrezati na komade, a zatim ispasirati štapnim mikserom. Dodati šećer, vanilin šećer i malo ruma. Čokoladu otopiti, a šlag umutiti.
- Umućenom šlagu dodati otopljenu čokoladu, a zatim i kivi. Sve dobro sjediniti. Sipati u čaše ili staklene posude, dekorisati ispasiranim kivijem i komadom kivija, pa dobro ohladiti u frižideru.
Potrebno je:
- 10-tak kivija
- oko 400 ml pavlake za šlag
- par kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- malo ruma
- oko 40 g bijele čokolade
Rafaelo poslastica
Priprema
- Za koru: Umutiti bjelanca u pjenu i dodati šećer i kokosovo brašno. Kada smo to sjedinili da nema grudvica, izlijemo na podmazanu četvrtastu (duguljastu) tepsiju i stavimo u rernu na 150 C da se kora isuši (paziti da se ne isuši previše). Nakon toga izvaditi iz rerne i sačekati da se ohladi.
- Za fil: Umutiti žumance sa šećerom, prethodno omekšanim margarinom i istopljenom čokoladom (ne vrelom), sve lijepo sjediniti i kad se kora ohladila premazati je ovim filom.
- Dekoracija: Preko fila namazati prethodno umućenom šlag kremomom od vanilije (2 kese šlag kreme umutiti sa 250 ml mlijeka).
Kora:
- 8 bjelanaca
- 8 kašika šećera
- 200 g kokosovog brašna
Fil:
- 8 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 1 čokolada za kuhanje (ili mliječna)
- 1 margarin za kreme
Dekoracija:
- 2 šlag kreme vanilija
- 250 ml mlijeko
Tamne lešnik kiflice
Priprema
- Mutiti margarin sa šećerom, dodati jaje i ostale sastojke, sve dobro sjediniti. Formirati kiflice i peći na 200 oko 10 minuta. Ispečene kiflice ostaviti u plehu da se ohlade.
Potrebno je:
- 220 g brašna
- 130 g šećera
- 100 g mlevenih lešnika
- 150 g margarina
- 3 kašike kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1 jaje
Marinine kornfleks šubarice
Priprema
- Staviti u šerpu da se istopi margarin i šećer.
- U istopljenu smesu dodati čokoladu i istopiti polako, na tihoj vatri.
- Potom dodati kakaoo i dobro izmešati da baci ključ...
- Skloniti sa vatre i polako dodati kornfleks. Dobro izmešati i praviti oblike po vašem ukusu...
Potrebno je:
- 1 margarin za kolace
- 100 g šećera
- 4 štangle čokolade
- 4 supene kašike kakaa
- 250 g kornfleksa
Hurmašice prave starinske
Priprema
- Pjenasto umutiti, maslac, ulje, dodati jaje i sirće i još mikserom mutiti da se dobro upjeni. Zatim dodato brašno i prašak za pecivo. Tjesto je mekano, ali se ne ljepi za ruke.
- Tijesto podjeliti na 20 komada hurmašica.
- Oblikovati hurmašice.
- Napraviti zaljev.
- Hurmašica peći na 200 stepeni ili 180 stepeni zavisi od rerne oko 30 minuta. Oko 5 minuta ped kraj pečenja, napravite zaljev i kada provrije kuhate ga samo 1-2 minuta stavite limun isjećen na kolutove. Vručim zaljevom preliti hurmašice, takođe vruče. Polako ih preljevajte postepeno sa suskom u jednom momentu će se da dignu sa tepsije i tad su vam sigurno uspjele.
- Ohladiti i spremne su za jelo.
Potrebno je:
- 1 maslac
- 7 kašika ulja
- 1 jaje
- 1/2 ljuske od jajeta sirćeta
- 20-22 kašike brašna (zavisi od vrste brašna)
- na vrh noža praška za pecivo
- Šerbe:
- 2 šolje šečera (šolja 2,5 dl)
- 1 šolja vode
- 1/2 limuna
Kolač sa trešnjama drugi nacin
Priprema
- Dobro umutiti jaja, šećer, vanil šećer, mleko, brašno, ulje, prašak za pecivo. Smesu izliti u tepsiju na papir za pečenje, peći u rerni na 220 stepeni. Nakon 15 minuta pečenja izvaditi kolač posuti očišćenim trešnjama i peći još 30 do 40 minuta. Kada je kolač gotov posuti prah šećer.
Potrebno je:
- 500 g trešanja
- 300 g šećera
- 400 g brašna
- 2 jaja
- 2 dl mleka
- 2 dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
- malo šećera u prahu
Pijane višnje
Priprema
- Rastopiti čokoladu i margarin na tihoj vatri. Na tacnu poređati male papirne minjon korpice i sipati rastopljenu smesu u njih. Nakon toga u svaku korpicu dodati po jednu višnju iz višnjevače. Ostaviti da se stegne.
Potrebno je:
- 500 g čokolade za kuvanje
- 250 g margarina
- 1 l višnjevače
Božanstvene kocke
Priprema
- Za koru prvo umutiti belanca sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance. Zatim dodati i ostale sastojke, pa ih polako sjediniti sa kašikom. Smesu izliti u pleh (30x20) obložen papirom i peći koru na 200C oko 25 minuta. Za preliv kuvati šećer i vodu oko 10 minuta od kad provri na slabijoj vatri. Prohladjenu koru vratiti u pleh u kojem se pekla i preliti sa prohladjenim prelivom.
- Za fil staviti 4 dl mleka da provri sa šećerom, a sa ostatkom mleka razmutiti puding i žumanca, pa ih skuvati u vrijuće mleko. Posebno umutiti 2 dl slatke pavlake, pa je dodati u prohlađen fil. U fil dodati i izlomljenu plazmu i sitno seckanu Mars čokoladicu, polako sjediniti sa kašikom, pa premazati preko kore. Za glazuru staviti na slabijoj temperaturi da se zagreje slatka pavlaka, ne da provri, pa dodati izlomljenu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne rastopi, pa priliti preko fila. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
Kora:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 3 kašike ulja
- 1 prašak za pecivo
Preliv:
Fil:
- 500 ml mleka
- 2 pudinga od vanile
- 5 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 2 dl slatke pavlake
- 100 g plazma keksa
- 4 Mars čokoladice
Glazura:
- 2 dl slatke pavlake
- 200 g čokolade
Čoko kolač sa bademom
Priprema
- Margarin, šećer, jaja umutiti, dodati kašćicu sode-bikarbone, kakao i brašno.
- Dodati bademe i čokoladu. Sve sastojke sjediniti.
- Testo umotati u providnu foliju i staviti u frižider da stoji 2 sata.
- Rastanjiti testo i vaditi modlom kolače.
- Rernu zagrejati na 180 stepeni. Peći samo 10 minuta.
Potrebno je:
- 350 g šećera
- 3 jajeta
- 250 g margarina
- 1 kaščica sode bikarbone
- 1 kašika kakaoa
- 550 g brašna
- 150 g seckanih badema
- 200 g rendane čokolade
Čokoladni mousse
Priprema
- Otopiti čokoladu, mlijeko i puter, dok smjesa ne postane glatka. Skloniti sa štednjaka. Zatim odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati 2 kašike šećera u prahu. Umutiti. Pjenasto umutiti i žumanca sa 2 kašike šećera u prahu. Prohlađenu otopljenu čokoladu dodati umućenim žumancima. Na kraju pažljivo umješati snijeg od bjelanaca, sjediniti, uliti u staklene posudice (ili čaše) i ostaviti da se dobro ohladi. Po želji ukrasiti šlagom, čokoladom u prahu, grubo rendanom čokoladom...
Potrebno je:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 4 jaja
- 4 kašike šećera u prahu
- 4 kašike mlijeka
- 50 g putera
Kolač Obama
Priprema
- Jaja i šećer umutiti mikserom i polako dodavati ulje, mleko i na kraju brašno pomešano sa pecivom i kakaom i sve izmešati varjačom. Peći u namazan i brašnom posut pleh. Kad je pečeno, izvaditi iz rerne i podeliti u dva dela. Čokoladu izmešati sa slatkom pavlakom i staviti na tihoj vatri, da se sve istopi. Prvu koru, malo izbosti, premazati džemom (ako je džem gust, razredite ga sa malo vode) i prelite polovinom fila. Drugu koru izbosti i premazati džemom, preliti preostalom polovinom fila preko kolača, ostaviti nekoliko sati, da se ohladi i da se stegne i onda seći i služiti.
Za kore:
- 5 jaja
- 15 kašika šećera
- 15 kašika ulja
- 15 kašika mleka
- 15 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike kakaa
Za fil:
- 0,5 l slatke pavlake
- 400 g milka čokolade
- malo džema
Vanilice
Priprema
- Zamesiti testo od margarina, šećera, jednog celog jajeta plus jedno žumance, narendati koru limuna i iscediti sok od pola limuna, dodati vodu i brašno. Testo treba da bude glatko. Razviti testo i vaditi modlicama kolačiće. Ređati u pleh (malo podmazan uljem) i peći. Pečene kolačiće spajati džemom i valjati u prah šećer pomešan sa jednim vanilin šećerom.
Potrebno je:
- 250 g margarina
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 5 kašika šećera
- 1/3 šoljice vode
- 500 g brašna
- sok i kora od pola limuna
Ostalo:
- 150 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- džem ili marmelada
Posni Maffini sa malinama
Priprema
- Umutiti sastojke. Sipati malo smese u kalupe da pokrije dno, staviti par malina, pa naliti ostatak smese. Peći 15 minuta na 180 stepeni.
- Umutiti šlag pa staviti po ohladjenim mafinimia.
Potrebno je:
- 3 šoljice brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- malo soli
- 6 kašičica kakao praha
- 2 šoljice šećera
- 2 šoljice vode
- 3/4 šoljice ulja
- 2 kašičice sirćeta
- 1 kesica šlaga
- 1 dl vode
- 1 pakovanje malina
Komisbrot od pomorandžine kore
Priprema
- Masu sjediniti i peći oko 30 min na 200C.
Potrebno je:
- 1 čaša (od jogurta) belanaca
- 1 čaša (od jogurta) šećera
- 1/2 čaše ulja
- ne puna čaša brašna, već 2 prsta manje obarena
- na kockice isečena kora pomorandže
- ili ušećerena kora pomorandže
Rolat od ratluka
Priprema
- Bela kora: umesiti ratluk sa prah šećerom i margarinom i razviti koru. Fil: otopiti čokoladu i u nju dodati lešnike, ostaviti da se fil ohladi, formirati od njega valjak i umotati ga u beli deo od ratluka.
Potrebno je:
- 150 g ratluka sa ukusom vanile
- 150 g prah šećera
- 1 kašika margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 g pečenih seckanih lešnika
Čoko keksići
Priprema
- Umesiti testo od brašna, margarina, šećera, praška za pecivo. Pred kraj dodati čokoladu seckanu na kockice, umesiti. Uzimati male loptice i dlanom ih oblikovati. Peći.
Potrebno je:
- 200 g margarina
- 250 g belog brašna
- 50 g heljdinog brasna
- 50 g mešanog raženog brasna
- malo praška za pecivo
- 150 g šećera
- 150 g čokolada za kuvanje
Salzburške noke
Priprema
- Umutiti jaja i dodati šećer, mutiti 10 minuta, dodati brašno i aromu vanile i lagano promešati.
- U tepsiji kojoj ćete peći naliti mleko i staviti da provri, preko vrelog mleka naliti smesu, i staviti da se peče. Peći dok gornji sloj ne požuti. Donji sloj treba da ostane kremast, a dornji da se zapeče.
- Prokuvati voće sa šećerom i malo vode. Iseći parče i lagano staviti na tanjir. Ukrasiti šećerom u prahu i staviti okolo prokuvano vole, hladan biskvit, toplo voće.
Potrebno je:
- 6 jaja
- 7 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kapi ekstrata vanile
- 300 ml mleka
- 1 pakovanje zamrznutih malina ili crvenog mixa
- šećer u prahu
- 5 kašika šećera
Mak kolač
Priprema
- Izlupajte jaja sa šećerom dodajte ulje, mleko i brašno na kraju jedan prašak za pecivo. Testo podelite u dva dela, u jedan deo stavite malo kakaa, a drugi ostaje žut. Žuti deo sipajte u lim i stavite u pećnicu da se malo zapeče.
- Fil: u mleko ukuvjte brašno i šećer i na kraju dodajte mak. Vrući fil sipajte na napola zapečen žuti biskvit. Gore sipajte smeđi i stavite sve nazad u peć da se dobro ispeče. Gotov kolač pospite sa šećerom u prahu.
Kore:
- 4 jajeta
- 10 kašika šećara
- 1 dl ulja
- 1 dl mleka
- 10 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika kakaoa
Fil:
- 500 ml mleka
- 3 kašike brašna
- 10 kašika secera
- 200 g maka
Za posipanje:
Čokoladni rolat
Priprema
- Priprema kore: odvojiti belanca od žumanca, belanca dobro umutiti sa 7 kašika šećera, zatim postepeno dodajemo žumanca, malo mutimo, dodajemo ulje, mleko, brašno, kakao i prašak za pecivo. Sipamo smesu u cetvrtasti pleh obložen papirom za pečenje i pecemo u zagrejanoj rerni na 180 C 20-ak minuta. Kada je kora pečena, skidamo papir i koru urolujemo u mokru krpu da se ohladi. Priprema fila: od 500 ml mleka odvojimo malo sa stane a preostalo mleko sa šećerom stavimo da prokuva. U ono malo mleka razmutimo puding i sjedinimo sa ključalim mlekom, mesamo dok se ne zgusne zatim dodamo 100 g čokolade i mešamo dok se sve lepo ne sjedini. Kada se smesa ohladi spojimo je sa umućenim margarinom. Ohladjenu koru premazati filom s'tim da ostavimo malo fila za premazati rolat sa spoljne strane. Urolati, premazati filom a zatim i glazurom od čokolade.
Za koru:
- 5 jaja
- 7 kašika šećera
- 50 ml ulja
- 50 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 500 ml mleka
- 8 kašika šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g margarina
Za glazuru:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika margarina
- 2 kašike mleka
Oblanda drugi nacin
Priprema
- Mleko skuvati, dodati šećer, smanjiti temperaturu i tako kuvati oko pola sata.
- Skloniti sa vatre, dodati orahe i vanilin šećer i prokuvati još 5 minuta.
- U prohladjenu smesu staviti omekšali margarin.
- Filovati kore i staviti teži predmet preko oblandi.
- Kada se dovoljno stegne iseći na parčice i poslužiti.
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 700 g šećera
- 600 g mlevenih oraha
- 1/2 margarina
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 pakovanje kora za oblande
Mini Fini američke krofnice
Priprema
- Izlupati jaja i dodati prašak za pecivo.
- Dodati čašu jogurta i 15 kašika brašna. Sve to dobro umutiti.
- Zagrejati ulje dobro i kašikom vaditi polako i sipati u vrelo ulje. Kada se krofnice ispeku pokriti ih folijom. Istopiti 100 g eurokrema u mleku i preliti krofnice.
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 15 kašika brašna
- 100 g euro krem
- 1 čaša jogurta
Krem pita
Priprema
- Umutiti žumanca sa šećerom, vodom, zejtinom, brašnom i praškom za pecivo. Staviti da se peče.
- Umutiti belanca.
- Skuvati puding od vanile.
- Napraviti sirup od vode i šećera i dodati u to puding od vanile. Sirupom malo poprskati koru, a od ostatka napraviti krem. Sjediniti vreo fil i belanca i umutiti mikserom.
- Filovati krem pitu. Ostaviti da se ohladi pre služenja. Prijatno.
Potrebno je:
- Za testo:
- 6 žumanaca
- 7 supenih kašika šećera
- 8 supenih kašika vode
- 8 supenih kašika ulja
- 8 supenih kašika brašna
- pola kesice prašak za pecivo
- Za fil:
- 6 belanaca
- 1 l vode
- 400 g šećera
- 3 kesice pudinga od vanile
Mini Fini američke krofnice
Priprema
- Izlupati jaja i dodati prašak za pecivo.
- Dodati čašu jogurta i 15 kašika brašna. Sve to dobro umutiti.
- Zagrejati ulje dobro i kašikom vaditi polako i sipati u vrelo ulje. Kada se krofnice ispeku pokriti ih folijom. Istopiti 100 g eurokrema u mleku i preliti krofnice.
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 1 prašak za pecivo
- 15 kašika brašna
- 100 g euro krem
- 1 čaša jogurta
Komisbrot
Priprema
- 6 belanaca umutiti sa 7 kašika šećera, 5 kašika brašna i dodati malo parče putera. Dobro umutiti i dodati 100 g suvog grožđa i 200 g seckanih oraha. Modlu za komisbrot premazati sa malo ulja i posuti malo brašna, sipati smesu i peći u rerni 20 minuta na 220 stepeni, zatim na 180 stepeni 30 do 40 minuta. Kada je gotov komisbrot posuti vanil šećer. Suvo grožđe pre stavljanja u smesu potopiti u šolju od bele kafe toplom vodom i ocediti pre nego što se doda u smesu.
Potrebno je:
- 6 belanaca
- 7 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 100 g suvog grožđa
- 200 g oraha
- 1 kesica vanil šećera
- malo parče putera
Bounty štanglice
Priprema
- Kokos očistimo i narendamo na sitnijoj rendi ili izblendamo u blenderu što sitnije.
- Mleko pomešamo sa mlekom u prahu, šećerom i polovinom skroba. Masu dobro izmutimo da bude glatka pa je prokuvamo uz stalno mešanje u sudu na pari da se zgusne, masa će ostati tečna ali će dobiti na gustini.
- Spremljeno toplo mleko prelivamo preko narendanog kokosa i ostavimo oko 10-15 min da kokos malo upije tečnost i da se ohladi. Sledeći korak može da se uradi uz pomoć mikrovalne ili kuvanjem na pari. U mlaku masu umešamo ostatk skroba i sve zajedno stavimo u mikrovalnu na najače tj 800w na oko 2 min, izvadimo pomešamo masa je sad već gusta al ne dovoljno črsta, vratimo još na 1 min u mikrovalnu i masa je spremna za oblikovanje.
- Kokos masu izlijemo u na kuhinjsku foliju, najbolje u nekoj manjoj tepsiji promera oko 25x20 pa je uz lgano pritiskanje podjednako raspodelimo, i prekrijemo tegljivom folijom i odložimo u frižider na jedno 20 minuta da se ohladi.
- Ohlađenu masu nasečemo na pravougaonike i prelijemo otopljenom čokoladom. Ja lično preferiram da umačem štanglice pojedinačno u temperiranu čokoladu jer se na taj način nahvata deblji sloj.
- Štanglice poređamo na pek papir i odložimo u frižider ako želite što pre da konzumirate ili ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada polako stegne.
Potrebno je:
- 1 kokosov orah (200g očišćene mase)
- 100 g kristal šećera
- 80-100 g kukuruznog skroba
- 150 ml mleka
- 50 g mleka u prahu
- 200 g menaž čokolade ili gorke čokolade
Kolač sa kokosom
Priprema
- Sve prethodno navedene sastojke za testo izmesati kašikom.
- Sipati u podmazan pleh i peći na tihoj vatri.
- Ispečen kolač ostaviti da se dobro ohladi.
- Margarin rastopiti u mleku, dodati šećer, kakao i na kraju kokos.
- Ohlađen kolač politi filom.
- Posuti kokosom.
Potrebno je:
Za testo:
- 2 čaše jogurta
- 2 čaše od jogurta brašna
- 2 čaše od jogurta šećera
- 2 supene kašike kakao
- 1 kašičica sode bikarbone
- Za fil:
- 15 kašika mleka
- 7 supenih kašika šećera
- 50 g kokosa
- 1/2 margarina
- 1 kašika kakao
- 50 g kokosa za posipanje
Kolač sa višnjama
Priprema
- Umutiti jaja, dodati brašno, ulje i čašu jogurta.
- U prethodnu smesu dodati šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sjediniti mikserom.
- U podmazan pleh sipati smesu, odozgo naređati očišćene višnje.
- Kada se kolač ohladi posuti ga prah šećerom. Prijatno
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 15 kašika šećera
- 15 kašika brašna
- 13 kašika ulja
- 1 kesica prašak za pecivo
- 1 čaša jogurta
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 g očišćenih višanja
Poljupci Grete Garbo
Priprema
- Otopiti margarin, šećer, čokoladu i vodu i u to dodati iseckane lešnike. Smesu ohladite i formirajte kuglice sa trešnjom unutra. Kuglice možete preliti čokoladom ili ih uvaljati u mlevene lešnike.
Potrebno je:
- 30 mariniranih višanja
- 200 g čokolade za kuvanje
- 150 g lešnika
- 100 g prah šećera
- 50 g margarina
- 3 kašike vode
Cigaret baklava treci nacin
Priprema
- U sud stavimo mljevene orahe, vanilin šećer, 4 kašike šećera i griz. Dodamo 100 ml ulja, po želji i sok od 1 limuna ili malo vode, pa sve dobro sjedinimo. Na radnu ploču stavimo 1 koru, pospemo sa malo ulja u kojem smo otopili komadić putera, pa prekrijemo drugom korom. Na jedan kraj stavimo nadjev od oraha, pa zarolamo. Tako pripremljen "rolat" stavimo u podmašćen pleh. Na isti način pripremimo i ostale kore, sve dok se sastojci ne utroše. Isječemo baklavu, prelijemo zagrijanim uljem (oko 100 ml), pa stavimo da se peče u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 20-25 minuta.
- U šerpu sipamo vodu i šećer, dodamo i vanilin šećer, pa kuhamo oko 15 minuta na laganoj vatri. Zatim preliv sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi. Ohlađenim prelivom prelijemo tople baklave.
Potrebno je:
- 500 g kora za baklavu
- 300 g mljevenih oraha
- 4 kašike šećera
- 4 kašike griza
- 1 vanilin šećer
- 300 ml ulja
- malo putera
Preliv:
- 600 ml vode
- 600 g šećera
- 1 vanilin šećer
Yoyo
Priprema
- Staviti margarin u odgovarajuću šerpu da se otopi, pa dodati šećer u prahu i mešati polako. Pa dodati kakao, puding i žumanca i na laganoh vatri kuvati. 2 belanceta ulupati u čvrst sneg, čokoladnu masu skinuti sa vatre i dodati sneg od belanaca.
- Lagano pomešati, pa dodati pirinač.
- Kalup namazati uljem ili obložiti aluminijskom folijom i toplu smesu sipati u kalup.
- Kalup staviti na par sati u frižider da se stegne. Nakon toga izvrnuti i možemo seći.
Potrebno je:
- 250 g margarina
- 300 g šećera u prahu
- 2 jajeta
- 3 kašike kakaoa
- 1 kesica čokoladnog pudinga
- 100 g ekspandiranog pirinča
Sunce kocke
Priprema
- Koristila sam četvrtast pleh sa štipaljkom. Na dno sam stavila oblatnu, ako je malo veća od pleha, slobodno je nožem oblikujte. Potom sam mleko stavila u veću šerpu a zatim na šporet da kuva. Ostavila sam sa strane 1 dl. U taj jedan decilitar sam stavila šećer gustin i praškove za puding. Potom sam sve lepo kulinarskom žicom razmutila da nema grudvica. Kada je mleko vrilo sipala sam ovu smesu i mešala dok se nije jako zgusnulo. Zatim sam dodala u još tako vruće margarin, čokoladu, kokos i ananas. Sve sam sjedinila a potom izlila na oblatnu. Ohladjene kocke sam dekorisala pufnicama šlaga a preko njega posula šećerom u žutoj boji.
Kora
Krem
- 1,5 l mleka
- 3 pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
- 10 kašika šećera
- 100 g margarina
- 200 g kokosovog brašna
- 100 g bele čokolade
- može i sitno seckanog ananasa
- ili nekog drugog tropskog voća
- šlag za dekoraciju
Bugarski rolat
Priprema
- Jabuke izrendati na sitno, pa u njih dodati razmeksali margarin i sve ostale sastojke sem čokolade. Masu lepo sjediniti i podeliti na dva dela. Istaniti ih između kesa za samrzivač. U posebnom sudu rastopiti čokoladu i premazati preko kore i uviti u cvrst rolat. Staviti u frižider da se stegne. Seći na kriške ne deblje od 1 cm i služiti.
Potrebno je:
- 500 g mlevene plazme
- 125 g margarina
- 1 kesica vanil šećera
- 3 jabuke srednje veličine
- 2 kašike prah šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
Banana kup
Priprema
- U šest činija za posluživanje najpre stavite banane iseckane na kolutiće.
- Prelijte topljenom čokoladom i pospite izdrobljenim napolitankama.
- Čvrsto umutite slatku pavlaku, stavite je odozgo, a preko nje kuglu sladoleda od vanile...
Potrebno je:
- 6 kugli sladoleda od vanile
- 3 banane
- 300 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 1 pakovanje čokoladnih napolitanki
Jabukova ravanija
Priprema
- Jabuke oljuštimo i krupno izrendamo. Jaja umutimo mikserom dodamo šećer i mutimo dok masa ne postane čvrsta. Zatim dodamo griz, vanil šećer, prašak za pecivo, rendane jabuke, mlevene orahe i mešamo dok se sastojci ne sjedine. Pečemo u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200 C. Pripremamo šerbet. U šerpu stavimo šećer i sipamo vodu. Kada šerbet provri ostavimo da vrije još minut-dva i sklonimo sa vatre. Kolač isečemo na parčad. Toplim šerbetom prelijemo prohllađen kolač.
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 1 čaša šećera
- 3 jabuke
- 200 g griza
- 250 g mlevenih oraha
- 1 kesica vanil šećera
- 1 kesica prašaka za peciv
Za šerbet:
- 2 šolje šećera
- 3 šolje vode
Mafini malo drugačiji
Priprema
- 3 jajeta mutiiti mikserom najvećom brzninom pa dodati 200 g šećera. Zatim lagano dodati brašno, prašak za pecivo, ekstrat vanile i mleko. Dobijenu masu podeliti na više delova. Ja sam podelila u dve činije. Jedna je ostala svetla, a u drugu sam dodala ljubičastu boju za kolače. 2 supene kašike žute boje sam obojila plavom bojom, u papirne korpice za mafine stavljati po jednu kašiku žute i jednu kašiku ljubičaste smese i u svaku korpicu staviti po dve višnje iz kompota. Zatim staviti još malo ljubičaste ili svetle smese da se pokrije višnja, pa onda na ljubičasti mafin staviti malo smese. Napraviti žute tačkice i obrnuto, može se koristiti i druga boja po zelji. Tako napravljene mafine složiti u kalup pa staviti na šerpu u kojoj ima vode pokriti mafine alu folijom ili nekim poklopcem i ostaviti da se skuvaju na pari 15 minuta.
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 150 ml mleka
- 300 g brašna
- 1 kesica prašaka za pecivo
- 1 kašičica ekstrata vanile
- po želji boja za kolače
- 24 višanja iz kompota
Kolač za 5 minuta
Priprema
- Jaje umutiti sa šećerom, postepeno dodavati sve ostale sastojke. Sjediniti fino smesu i sipati u šolju za čaj, staviti u mikrotalasnu pećnicu i peći 5 minuta na 800W. Kolač izaditi okrenuti iz šolje na tacnu i posuti prah šećerom po želji.
Potrebno je:
- 1 jaje
- 3 kašike ravne šećera
- 3 kašike ravne brašna
- 3 kašike ulja
- 3 kašike jogurta
- 1 kašika kakao praha
- 1 rebro čokolade
- 1/2 kašičice prašak za pecivo
Bakine vanilice
Priprema
- Umutiti mast sa šećerom zatim dodati jaja, mleko, vanil-šećer i prašak za pecivo. Nacediti malo soka od limuna i dodati rendanu koru od limuna. Sve sastojke dobro sjediniti i dodati brašno.
- Uzimati veće loptice testa, stavljati u mašinu (tj. vodenica za meso sa kalupom) i praviti oblike po želji.
- Redjati u podmazani pleh i peći na 180 C 25 minuta. Ohladjene kolače posuti šećerom u prahu.
Potrebno je:
- 250 g masti
- 200 g šećera
- 800 g brašna
- 1 vanilin šećer
- 1/2 praška za pecivo
- 2 jajeta
- 1 dl mleka
- malo soka od limuna
- rendana kora pola limuna
Gemiš
Priprema
- U šerpi na šporetu sipati vodu zatim dodati šećer i gustin i kuvati dok se smesa na zgusne (kao puding).
- Pripremljenu tepsiju pokvasiti vodom i sipati polovinu smese.
- U drugu polovinu sipati boju sa aromom malina a zatim preliti preko prethodno nalivene smese u tepsiju. Ostaviti u frižider da se stegne i seći na kocke.
Potrebno je:
- 200 g gustina
- 1,5 l vode
- 15 kašika šećera
- 10ml (1 flašica) arome od maline
Vanilice raznih oblika
Priprema
- Zamesiti sve sastojke da testo nebude ni suvise tvrdo ni suvise meko.
- Razvući koru oklagijom da nebude suvise tanka otprilike 2-3 cm i vaditi kolačiće modlicama.
- Kolacice stavljati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni dok malo ne porumene, nesme se prepeći jer ce biti tvrdi.
- Gotove kolacice uvaljati u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom. Prijatno!!!
Potrebno je:
- 1 jaje
- 3 kašike masti
- 5 kašika šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanilin šećera
- 0,5 dl belog vina
- po potrebi brašno
Princes krofne
Priprema
- Skuvati puding u litar mleka i ostaviti da se ohladi. Umućen margarin spojiti sa masom, dodati vanilin šećer i njime kasnije puniti krofne.
- U posudu sipati vodu i ulje i staviti da provri. Skloniti sa vatre, i sipati brašno. Vratiti na vatru i mešati dok testo ne počne da se odvaja od posude. Staviti da se ohladi.
- U ohladjenu masu dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Dodati prasak za pecivo.
- Špricem ili kašikom vaditi krofnice i ređati u podmazan pleh. Peći u unapred zagrejanoj pećnici na 200 C bez otvaranja rerne. Nafilovane krofne posuti prah šećerom. Prijatno.
Za testo:
- 1 čaša od jogurta vode
- 1 čaša od jogurta ulja
- 2,5 čaše od jogurta brašna
- 4 jajeta
- 1 kesica prašak za pecivo
- Za fil:
- 1 l mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 1 pakovanje margarina
- 8 supenih kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
Ledene kocke
Priprema
- Umutiti jaja i šećer. Dodati ulje, brašno i choko mix pa dobro promešati. Sipati u pouljanu tepsiju i peći na 200 C. Kada se ohladi preliti koru sa ušpinovanim šećerom sa malo vode kako bi omekšala.
- Razmutiti puding sa šećerom i malo mleka.
- Skuvati puding sa ostatkom mleka.
- Umutiti margarin pa sjediniti sa ohladjenim pudingom.
- Fil sipati preko gotove kore.
- Preliti glazurom. Ostaviti kolač u frižideru da se dobro ohladi i stegne, zatim poslužiti. Prijatno.
Za testo:
- 5 jaja
- 5 supenih kašika šećera
- 5 supenih kašika brašna
- 5 supenih kašika ulja
- 4 kašike choko mix milka
- 1/2 kesice praška za pecivo
- Za fil:
- 500 ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 8 supenih kašika šećera
- 250 g margarina
- Za glauru:
- 3 kašike šećera
- 3 supene kašike mleka
- 30 g margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
Mafini sa eurokremom
Priprema
- U jednu posudu pomesati brašno, šećer, choko mix, prašak za pecivo, jogurt, jaje, margarin i sodu bikarbonu.
- Dodati u prethodnu smesu čokoladu za kuvanje izlomljenu na kockice. Umutiti mikserom.
- Kalupe za mafine premazati cetkicom uljem i posuti brašnom i sipati smesu. Peći ih oko dvadeset minuta na 180 C u unapred zagrejanoj pećnici. Po vađenju iz rerne premazati ih eurokremom. Prijatno.
Potrebno je:
- 100 g brašna
- 120 g čokolade za kuvanje
- 2 supene kašike choko mix milka
- 1 kesica prašak za pecivo
- 1 kašičica za kafu sode bikarbone
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 100 g margarina
- 180 ml jogurta
Kivi kolač
Priprema
- Skuvati puding u pola litra mleka, kad se prohladi dodati margarin umućen sa šećerom u prahu. Naređati piškote topljene u mleko, preko staviti pola prethodnog fila pa prekriti kivijem isečenim na kolutiće. Preko kivija dodati preostali fil. Na kraju staviti šlag.
Potrebno je:
- 2 pudinga od slatke pavlake
- 500 ml mleka
- 1 margarin
- 200 g prah šećera
- 6-7 kivija
- 150 g šlag
- 1 pakovanje piškota
Thomas and Friends keksići
Priprema
- Pomešati mikserom margarin i šećer u prahu. Dodati jaje i aromu i nastaviti sa mešanjem. Pomešajmo brašno, prašak za pecivo i so. Polako dodajmo suve sastojke i sve zajedno pomešajmo. Radnu površino posujmo brašnom i glatko testo podeliti na 4 loptice. U svaki deo dodajmo željenu boju, u ovom slučaju plavu, crvenu, zelenu i ljubičastu. Testo dobro premesiti da boja bude ravnomerna.
- Loptice razviti na debljinu od oko 5-6 mm. Modlom vaditi željene oblike.
- Tepsiju obložiti papirom za pečenje, rernu zagrejati na 200 stepeni i keksiće peći oko 7-8 minuta.
- Kada se keksići ohladnu, možemo ih dekorisati. Umutiti belanca sa šećerom u prahu i limunovim sokom, dodati željene boje. Penu staviti u kesu za zamrzivač, odseći malo vrh i crtati voziće.
- Ja sam pravila 4 boje keksića, jer su vozići te boje omiljeni našem bratancu. Plavi Thomas, crveni James, zeleni Percy i ljubičasti Rosie. Prava poslastica za decu koja vole Thomas crtani. A i za ostale...:)
Sastojci
- 250 gr margarina
- 180 gr šećera u prahu
- 1 jaje
- pola kafene kašike soli
- 1 prašak za pecivo
- 400-450 gr brašna
- 2-3 kašike arome vanile, narandže...
- po izboru prehrambene boje
Dekoracija
- 1 belance
- 150 gr šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka
- po izboru prehrambene boje
Galete
Priprema
- Jaja umutiti ručnom mutilicom, pa dodavati sve ostale sastojke i sve polako mešati varjačom. Premazati kalupe puterom i u zagrejanom aparatu za galete stavljati po kašiku smese u svaki kalup. Peći dok ne dobije lepu zlatno - braon boju. S vremena na vreme, ponovo premazati kalupe. Poslužiti sa džemom po želji.
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 2 jajeta
- 100 ml mleka
- 120 ml ulja
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- malo putera
- po želji džema
Domaće vanilice
Priprema
- Umutiti jaja penasto zajedno sa 200 g masti, u to dodati mleko i vanilin šećer.
- Dodati brašno u prethodnu smesu.
- U ostatak brašna dodati pola čašice rakije. I umesiti sa prethodnom smesom glatko testo.
- Razvući oklagijom tanko testo i rakijskom čašom ili modlama vaditi vanilice. Peći ih u podmazan pleh na 200 C, pazeći da ostanu svetle.
- Čim blago porumene, vaditi ih iz rerne, spajati džemom i posuti prah šećerom. Prijatno.
Potrebno je:
- 200 g masti
- 7 supenih kašika šećera
- 2 žumanceta
- 1 kafena šoljica mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 600 g brašna
- 150 g šećera u prahu
- 1/2 čašice rakije
- 200 g džema
Puding sa keksom
Priprema
- Staviti mleko da provri sa šećerom, u mleko provrelo sipati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne, a zatim ga skloniti sa šporeta. U činije izdrobiti keks i preko keksa sipati vruć puding.
Potrebno je:
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica pudinga od čokolade
- 100 g keksa
Oblande sa čokoladnim filom
Priprema
- Mikserom umutite šećer i jaja. Na šporet stavite da se margarin rastopi. Kada se rastopi polako se dodajte umućena smesa. Dodajti i čokoladu i vanilin šećer. Mješajte sve dok fil ne dobije potrebnu gustinu. Svaki list oblande osim poslednjeg filovajti sa toplim filom, i ređati ga jedan preko drugog. Stavite odozgora teški predmet i ostavite da odstoji jednu noć.
Potrebno je:
Fil:
- 4 jajeta
- 400 g šećera
- 1 margarin
- 250 g crne cokolade
- 2 kesice vanilin šećera